Wednesday, May 5, 2010

INDIAN HISTORY AND CULTURE QUIZ

INDIAN HISTORY AND CULTURE QUIZ

1. Who among the following taught the doctrine of ‘Shunyata’ ?
(A) Nagarjuna
(B) Shankaracharya
(C) Harisena
(D) Vallabhacharya

2. Who of the following kings was an ardent follower of Jainism ?
(A) Bimbsara
(B) Mahapadma Nanda
(C) Kharavela
(D) Pulakesin II

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Name of author)
(a) Abul Fazl
(b) Nizamuddin Ahmad
(c) Krishnadeva Raya
(d) Kalhan
List-II (Name of the book)
1. Tabqat-i-Akbari
2. Akbarnama
3. Rajatarangini
4. Amuktamalyada
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 1 4 2
(C) 2 1 4 3
(D) 3 4 1 2

4. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Shiekh Shihabuddin Suharwardi—Sufi Saint
(B) Chaitanya Maha Prabhu—Bhakti Saint
(C) Minhaj-us siraj—Founder of Sufi order
(D) Lalleshwari—Bhakti Saint

5. To which dynasty did Ashoka belong ?
(A) Vardhana
(B) Maurya
(C) Kushan
(D) Gupta

6. Which one of the following battles was fought between Babar and the Rajputs in 1527 ?
(A) The First Battle of Panipat
(B) The Battle of Khanwa
(C) The Battle of Ghagra
(D) The Battle of Chanderi

7. Aryabhatta and Varahamihira belong to which age ?
(A) Guptas
(B) Cholas
(C) Mauryas
(D) Mughals

8. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the—
(A) 2nd century B.C.
(B) 6th-5th century B.C.
(C) 2nd century A.D.
(D) 5th-6th century A.D.

9. Consider the following statements about Amir Khusro—
1. He was a disciple of Nizamuddin Auliya.
2. He was the founder of both Hindustani Classical Music and Qawwali.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

10. The Treaty of Bassein (1802) was signed between—
(A) Madhav Rao and the British
(B) Baji Rao II and the British
(C) Mahadji Scindia and the British
(D) Holkar and the British

11. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Sun temple)
(a) Dakshinaarka Temple
(b) Surya Pahar Temple
(c) Suryanaar Temple
(d) Suryanarayanaswamy Temple
List-II (Location)
1. Goalpara (Assam)
2. Arasavilli (Andhra Pradesh)
3. Kumbhkonam (Tamil Nadu)
4. Madhera (Gujarat)
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 5 1
(B) 3 1 4 2
(C) 4 1 5 2
(D) 3 2 4 1

12. The words ‘Satyameva Jayate’ in the State Emblem of India, have been adopted from which one of the following ?
(A) Brahma Upanishad
(B) Mudgala Upanishad
(C) Maitreyi Upanishad
(D) Mundaka Upanishad

13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Symbol)
(a) Elephant
(b) Tree
(c) Empty throne
(d) Horse
List-II (Important event of life of Buddha)
1. Renouncement of worldly pleasures
2. Birth of Buddha
3. Enlightenment
4. Representation of Royalty
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 3 1 4 2
(C) 3 4 1 2
(D) 2 3 4 1

14. Which one of the following kingdoms was founded by Raja Odeyar ?
(A) Tanjore
(B) Jenji
(C) Mysore
(D) Madura

15. The Sarvodaya Movement was started by—
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jayprakash Narayan
(C) Vinoba Bhave
(D) Datta Dharmodhikari

16. The temples of Khajuraho were built by—
(A) Chandelas
(B) Pallavas
(C) Chalukayas
(D) Qutubuddin

17. Kuchipudi dance originated in—
(A) Orissa
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh

18. Which was the only Indus city without a citadel ?
(A) Kalibangan
(B) Harappa
(C) Mohanjodaro
(D) Chanhudaro

19. Ashoka called the third Buddist council at—
(A) Kalibangan
(B) Pataliputra
(C) Magadha
(D) Sarnath

20. The tutor of Alexander the great was—
(A) Darius
(B) Cyrus
(C) Socrates
(D) Aristotle

21. Place Chronalogically the following treaties—
1. Treaty of Amritsar
2. Treaty of Bassein
3. Treaty of Seringapatam
4. Treaty of Salbai
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 4, 3, 1, 2
(C) 4, 3, 2, 1
(D) 2, 1, 4, 3

22. The Delhi general who successfully advanced up to Madurai was—
(A) Khizr Khan
(B) Muhammad Ghori
(C) Malik Kafur
(D) Muhammad-bin-Tughlaq

23. Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature ?
(A) Dhammapada
(B) Vedas
(C) Meghadutam
(D) Dighanikaya

24. Consider according to Buddhism—
Assertion (A) : There is no rebirth.
Reason (R) : There is no soul.
Now select your answer from the following codes :
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

25. Which one of the following propounded that destiny determines everything, man is powerless ?
(A) Jainas
(B) Buddhists
(C) Ajivakas
(D) Mimansakas
Answers :
1. (A) 2. (C) 3. (C) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (B) 9. (C) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (D) 18. (D) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (C) 23. (C) 24. (D) Buddhism trusts in rebirth as well as in nonexistence of God.25. (C)
History and Culture of India-Objective GK Questions
26. Sheikh Nizamuddin Auliya was the disciple of—
(A) Sheikh Alauddin Sabir
(B) Khwaja Moinuddin Chisti
(C) Baba Farid
(D) Sheikh Ahmad Sirhindi

27. Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji ?
(A) Truth
(B) Non-violence
(C) Untouchability
(D) Heavy industrialization

28. Ashtadhayi was written by—
(A) Vedavyas
(B) Panini
(C) Shukadeva
(D) Balmiki

29. Lord Buddha preached the following four Noble Truths. Put them in correct order using the code given below—
1. There is suffering
2. There is cessation of suffering
3. There is a path leading to cessation of suffering
4. There is cause of suffering
Codes :
(A) 1, 4, 2, 3
(B) 1, 4, 3, 2
(C) 1, 3, 2, 4
(D) 1, 2, 4, 3

30. Consider—
Assertion (A) : Nehru had no regard for the Upanishads.
Reason (R) : His attitude was scientific.
Now select your answer from the following codes—
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

31. Adi Shankaracharya established four mathas. These mathas are situated at—
(A) Sringeri, Dwarka, Joshimath, Prayag
(B) Dwarka, Joshimath, Prayag, Kanchi
(C) Dwarka, Puri, Sringeri, Varanasi
(D) Joshimath, Dwarka, Puri, Sringeri

32. The Third Sangam was held at—
(A) Tuticorin
(B) Arrikkamedu
(C) Madurai
(D) Ernakulam

33. Who among the following was the founder of the ‘Satya Shodhak Samaj’ ?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Jyotiba Phule
(C) Narayan Guru
(D) Ramaswamy Naicker

34. Consider the following statements—
Assertion (A) : Muhammad Tughlaq's scheme of token currency was a failure.
Reason (R) : Muhammad Tughlaq had no proper control our the issuance of coins.
Select the correct answer using the codes given below—
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true, but R is not correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

35. By which name was Chanakya known in his childhood ?
(A) Ajaya
(B) Chanakya
(C) Vishnugupta
(D) Deogupta

36. Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at—
(A) Kalibangan
(B) Dhaulabira
(C) Kotdiji
(D) Amri

37. Where was first Madarsa set up by the British in India ?
(A) Madras (Chennai)
(B) Bombay (Mumbai)
(C) Aligarh
(D) Calcutta (Kolkata)

38. Who among the following Pakistani National was awarded the ‘Bharat Ratna’ by the Indian Government ?
(A) Liaqat Ali Khan
(B) M.A. Jinnah
(C) Khan Abdul Ghaffar Khan
(D) Muhammad Iqbal

39. ‘Bull’ in Buddhism is associated with which event of Buddha's life ?
(A) Birth
(B) Great departure
(C) Enlightenment
(D) Mahaparinirvan

40. Who was the Guru of Shivaji ?
(A) Namdev
(B) Ramdas
(C) Eknath
(D) Tukaram

41. Ibn Batuta, the famous traveller came from—
(A) Portugal
(B) Morocco
(C) China
(D) Tibet

42. Which of the following would be the most accurate description of the Mauryan Monarcy under Ashoka ?
(A) Enlightened despotism
(B) Centralised autocracy
(C) Oriental despotism
(D) Guided democracy

43. Amir Khusrau was a musician and—
(A) Sufi saint
(B) Persian and Hindavi writer, and scholar
(C) Historian
(D) All of the above

44. Lahore was Ranjeet Singh's political capital which city was called his religious capital ?
(A) Amritsar
(B) Anandpur Shahib
(C) Gujranwala
(D) Peshawar

45. ‘Permanent Settlement’ the system of revenue collection was introduced in India by—
(A) Lord Curzon
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Hastings
(D) Lord Cornwallis

46. Herodotus is considered as the father of—
(A) History
(B) Geography
(C) Political Science
(D) Philosophy

47. Who founded the Satyashodhak Samaj in 1873 ?
(A) Shivanath Shastri
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Jyotiba Phule
(D) None of these

48. The Italian traveller who left very praiseworthy account of Vijayangar Empire was—
(A) E Barbosa
(B) Manucci
(C) Marco Polo
(D) Nicolo Conti

49. Chandra Gupta Vikramaditya was the—
(A) Son of Chandra Gupta I
(B) Father of Skanda Gupta
(C) Son of Samudra Gupta
(D) Grand father of Kumar Gupta I

50. Chhattrapati Shivajee died in the year—
(A) 1680 A.D.
(B) 1666 A.D.
(C) 1687 A.D.
(D) 1689 A.D.
Answers :
26. (C) 27. (D) 28. (B) 29. (A)
30. (D) Gandhiji favoured cottage industry, while Nehruji recommended heavy industrialisation.
31. (D) 32. (C) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (B)
37. (D) Warren Hastings set up Madarsa in Calcutta in 1781.
38. (C) 39. (A) 40. (B) 41. (B) 42. (A) 43. (B) 44. (A) 45. (D) 46. (A) 47. (C)48. (D) 49. (C) 50. (A)

History and Culture of India-Objective GK Questions

51. Who was the Hindu king shown playing veena on the ancient-coins ?
(A) Shivajee
(B) Vikramaditya
(C) Samudra Gupta
(D) Ashoka

52. What was unique to Harappan civilization in comparision to Egyptian and mesopotamian civilization ?
(A) Pictographic script
(B) Temples
(C) Rectangular town planning
(D) Drainage system

53. The Ryotwari settlement was introduced by British in—
(A) Bengal presidency only
(B) Bombay presidencey only
(C) Madras presidency only
(D) Bombay and Madras presidency

54. Where did Mahatma Gandhi first try the weapon of ‘Satyagraha’ ?
(A) Champaran
(B) Ahemdabad mill strike
(C) Dandi
(D) South Africa

55. Which pair threw a bomb at carriage that they believed was occupied by Kingsford, the unpopular judge at Muzaffarpur ?
(A) Ram Prasad Bismil, Surya Sen (1906)
(B) Khudi Ram Bose, Prafulla Chaki (1908)
(C) Jatindra Nath Das, Ashfaqullah (1910)
(D) None of these

56. Which one of the following was not a president of Indian National Congress ?
(A) Sir William Wedderburn
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Purushottam Das Tondon
(D) None of these

57. Which of the following movements was launched along with Khilafat Movement ?
(A) Non-cooperation Movement
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Home Rule Movement
(D) Swadeshi Movement

58. Match the method of protest against the British with its propounder—
List-I
(a) Method of direct action
(b) Non-cooperation means
(c) Method of petitions and resolutions
(d) Acts of courage to rouse the mass revolt by masses
List-II
1. Gokhale
2. Bhagat Singh
3. Tilak
4. Gandhijee
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 1 2
(B) 2 4 1 3
(C) 4 2 3 1
(D) 3 4 2 1

59. ‘Kesari’ was—
(A) An organisation for social reforms started by Tilak
(B) An english language paper owned by S.N. Banerjee
(C) A Marathi Newspaper
(D) None of these

60. The main weakness of Revolt of 1857 was lack of—
(A) External help
(B) Discipline among rebel soldiers
(C) Modern weapons
(D) United and coordinate efforts by rebels

61. Of the following who is credited for the unification of India after Independence ?
(A) Vallabh Bhai Patel
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) C. Rajgopalachari
(D) Mahatma Gandhi

62. ‘Rajtarangini’ has been written by—
(A) Jayadev
(B) Vidhyapati
(C) Kalhan
(D) Chandarbardai

63. When India got Independence the Prime Minister of England was ?
(A) Winston Churchill
(B) Clement R. Atlee
(C) Neville Chamberlain
(D) None of these

64. Alexander invaded India in—
(A) 298 B.C.
(B) 202 B.C.
(C) 303 B.C.
(D) 327 B.C.

65. Who was the founder of Pala dynasty ?
(A) Gopal
(B) Devapal
(C) Dharmapal
(D) None of these

66. Who did not participate in the Revolt of 1857 ?
(A) Tantiya Tope
(B) Bhagat Singh
(C) Nana Sahib
(D) Rani Lakshmibai

67. Gandhiji first experiment with Satyagraha came up in—
(A) Dundee
(B) Champaran
(C) Barisal
(D) Natal

68. Fa-hien visited India during the reign of—
(A) Chandra Gupta Maurya
(B) Bindusara
(C) Chandra Gupta II
(D) Bimbisara

69. The third battle of Panipat took place in—
(A) 1760
(B) 1761
(C) 1762
(D) 1763

70. In which century was the Bahmani kingdom founded ?
(A) 15th
(B) 14th
(C) 13th
(D) 16th

71. When was the battle of Buxar fought ?
(A) 1764
(B) 1766
(C) 1767
(D) 1761

72. Chola-period is mostly known for which of the following ?
(A) Gramsabha
(B) Battle against Rashrakut
(C) Trade with Ceylon
(D) Development of Tamil culture

73. Megasasthenes was the ambassador of the following—
(A) Seleukos
(B) Alexander
(C) Darius
(D) Greek

74. Which of the following is the oldest dynasty ?
(A) Maurya
(B) Gupta
(C) Kushan
(D) Kanva

75. What was the main effect of vedic culture an Indian history ?
(A) Progress of Metaphysics
(B) Development of Sanskrit
(C) Solidification of race
(D) None of these
Answers :
51 (C) 52. (D) 53. (C) 54. (D) 55. (B) 56. (B) 57. (A) 58. (B) 59. (C) 60. (D)
61. (A) 62. (C) 63. (B) 64. (D) 65. (A) 66. (B) 67. (B) 68. (C) 69. (B) 70. (B)
71. (A) 72. (A)73. (A) 74. (A) 75. (B)

History and Culture of India-Objective GK Questions

75. What was the main effect of vedic culture an Indian history ?
(A) Progress of Metaphysics
(B) Development of Sanskrit
(C) Solidification of race
(D) None of these

76. Title of Vikramaditya was adopted by—
(A) Ashok
(B) Chandra Gupta II
(C) Kanishka
(D) Samudra Gupta

77. Which important event took place in the history of India in the year 1526 ?
(A) The first battle of Panipat
(B) The second battle of Panipat
(C) Defeat of Humayun at the hands of Sher Shah Suri
(D) None of these

78. The Rigveda contains—
(A) Rituals to be adopted by people
(B) Hymns in honour of the Gods
(C) Yognas to be performed
(D) History of the Vedic period

79. In which language was the Shrimad Bhagavad Gita originally written ?
(A) Sanskrit
(B) Apabhramsa
(C) Prakrit
(D) Pali

80. The principle that distinguishes Jainism from Buddhism is the—
(A) Practice of the eight-fold path
(B) Rejection of the infallibility of the Vedas
(C) Attribution of a soul to all beings and things
(D) Belief in rebirth

81. With whose reign is the Gandhara School of art associated ?
(A) Kanishka
(B) Chandra Gupta Vikramaditya
(C) Harsha
(D) Ashoka

82. Shivaji died in the year—
(A) 1676
(B) 1677
(C) 1678
(D) 1680

83. In which century did the famous Chinese pilgrim Fahien visit India ?
(A) 4th century A.D.
(B) 5th century A.D.
(C) 6th century A.D.
(D) 7th century A.D.

84. Buddha lived approximately at the same time as—
(A) Confucius
(B) Moses
(C) Prophet Mohammad
(D) Hammurabi

85. The division of Mauryan Society into seven classes was particularly mentioned in—
(A) Kautilya's Arthasastra
(B) Ashokan edicts
(C) The Puranas
(D) The Indica of Megasthenes

86. The first railway line in India was opened in the year—
(A) 1833
(B) 1853
(C) 1857
(D) 1861

87. The Indus Valley civilization was Non-Aryan because—
(A) It was urban
(B) It had a pictographic script
(C) It had an agricultural economy
(D) It extended up to the Narmada Valley

88. All the following statements regarding the Indus Valley civilization are correct, except—
(A) The Indus Valley civilization was an advanced urban civilization
(B) Iron was not known to the people
(C) It is difficult to say to which race the people belonged
(D) The people knew nothing about agriculture

89. Which of the following statements is not true about Nagara style of architecture ?
(A) Early Gupta style
(B) Couciform plan and the Rekha
(C) Shikhara (Tower)
(D) Buddhist influence

90. The local name of Mohanjodaro is—
(A) Mound of the living
(B) Mound of the Great
(C) Mound of the Dead
(D) Mound of the Survivor

91. Tripitakas are the Sacred books of the—
(A) Jains
(B) Hindus
(C) Muslims
(D) Buddhists

92. Which book was written by Dadabhai Naoroji an Indian poverty and economy under British rule ?
(A) Indian Economy under British Raj
(B) British Rule and Economic drain of India
(C) Poverty and Un-British rule in India
(D) Economic drain and poverty of India

93. The universities of Calcutta, Madras and Bombay were founded in the year—
(A) 1845
(B) 1854
(C) 1857
(D) 1861

94. In whose court was a Chinese embassy sent by T'ang Emperor ?
(A) Rajaraja I
(B) Rajendra I
(C) Harsha
(D) Parantaka I

95. The Paintings of Ajanta depict stories of the—
(A) Ramayana
(B) Mahabharata
(C) Jatakas
(D) Panchatantra

96. Who were the contemporaries of Kanishka ?
(A) Kamban, Banbhatta, Asvagosha
(B) Nagarjuna, Asvagosha, Vasumitra
(C) Asvagosha, Kalidasa, Nagarjuna
(D) Asvagosha, Kamban

97. Buddha's preachings were mainly related to—
(A) Belief in one god
(B) Practice of rituals
(C) Purity of thought and conduct
(D) Idol worship

98. The most important cause of the downfall of the Vijay Nagar empire was—
(A) Rivalries within the empire
(B) Unity among the Muslim rulers of Bijapur, Golconda and Ahmadnagar
(C) Rebellion of the Hindu Feudatories
(D) Weak successors of Krishna devaraya

99. Mahabalipuram was established by the—
(A) Pallavas
(B) Pandyas
(C) Cholas
(D) Chalukyas

100. Jaideva, the famous author of Gita Govinda was the Court Poet of—
(A) Harsha (7th century A.D.)
(B) Prithviraj Chauhan (12th century A.D.)
(C) Lakshmanasena of Bengal (12th-13th century A.D.)
(D) None of these

History and Culture of India-Objective GK Questions

101. Who founded for Matthas in the four corners of India ?
(A) Shankaracharya
(B) Ramanujacharya
(C) Bhaskaracharya
(D) Madhvacharya

102. Purushasukta is found in the—
(A) Bhagavad Gita
(B) Manusmriti
(C) Rigveda
(D) Atharva Veda

103. Mughal painting flourished during the reign of—
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

104. The Indus Valley civilization specialized in—
(A) Town planning
(B) Architecture
(C) Craftsmanship
(D) All of these

105. Shivaji was crowned in the year—
(A) 1664
(B) 1666
(C) 1670
(D) 1674

106. Buddhism was introduced in China in the—
(A) Third century B.C.
(B) First century B.C.
(C) First century A.D.
(D) Third century A.D.

107. Where is well-known Dilwara temple located ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Rajasthan

108. Who was the founder of Brahma Samaj ?
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Arvind Ghosh
(C) Vivekanand
(D) Swami Dayanand Sarswati

109. When was Islam founded ?
(A) 7th century
(B) 5th century
(C) 3rd century B.C.
(D) 5th century B.C.

110. Who among the following was endowed with Naval power ?
(A) Badami Chalukya
(B) Bengi Chalukya
(C) Chola
(D) Rashtrakoot

111. Who was the last king of Maurya dynasty ?
(A) Brihadrath
(B) Kunala
(C) Samprati
(D) Salisuka

112. Who was not a member of cabinet mission ?
(A) Pathic Lawrance
(B) John Siman
(C) Stafford Cripps
(D) A.V. Alexander

113. Who was the founder of Prarthna Samaj ?
(A) Raja Ram Mohan Roy
(B) Devendranath Tagore
(C) Atmaram Panduranga
(D) Dayanand Saraswati

114. Who founded ‘Anushilan Samiti’ ?
(A) Pulin Bihari Das
(B) Pramatha Nath Mitra
(C) Swami Saradanand
(D) Barindra Kumar Ghosh

115. Who wrote the Song ‘Sare Jahan Se Achchha’ ?
(A) Ghalib
(B) Iqbal
(C) Kaifee Azmi
(D) Sahir Ludhianvi

116. Who abolished the ‘Iqta’ system ?
(A) Babur
(B) Muhammad-bin-Tughlaq
(C) Iltutmish
(D) Alauddin Khilji

117. Who was the founder of ‘Atmiya Sabha’ ?
(A) Raja Rammohan Roy
(B) Rabindranath Tagor
(C) Swami Vivekananda
(D) Aurobinda Ghosh

118. Sudraka's Mrichchhakatikam' is a—
(A) Drama
(B) Novel
(C) Poem
(D) Shrot Story

119. Which one of the following is the correct chronological order ?
(A) Kumar Gupta — Samudra Gupta Chandra Gupta Vikramaditya
(B) Kumar Gupta — Chandra Gupta Vikramaditya, Samudra Gupta
(C) Samudra Gutpa—Chandra Gupta Vikramaditya — Kumara Gupta
(D) Samudra Gupta — Kumara Gupta — Chandra Gupta Vikramaditya

120. The battle of Kanwaha was fought between—
(A) Humayun and Mahmud Lodi
(B) Babur and Ibrahim Lodi
(C) Babur and Rana Sougha
(D) Humayun and Sher Khan

121. In which century was the ancient Vijayanagar city founded ?
(A) 17th century
(B) 16th century
(C) 15th century
(D) 14th century

122. Consider the following statements—
1. The British crown had assumed direct rule in India before the sepoy mutiny.
2. Lord Canning was made the first viceroy and Governor General after the end of the rule of the East Indian Company.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

123. With reference to Lord Cornwallis's permanent settlement, which one of the following, Statements is not correct ?
(A) It created a limited proprietary right of Zamindars on the land
(B) It had taken away the Magisterial powers of Zamindars
(C) It had left no police work for Zamindars
(D) It recognized the right of tenants due to which land lords could never oust them

124. Which of the following Mughal Emperors built the Jama Masjid of Delhi ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shahjahan

125. Nadir Shah attacked Delhi during the reign of—
(A) Ahmad Shah
(B) Farrukh Siyar
(C) Jahandar Shah
(D) Muhammad Shah
Answers:
101. (A)
102. (C)
103. (B)
104. (D)
105. (D)
106. (C)
107. (D)
108. (A) Raja Rammohan Roy had founded the Brahma Samaj in 1828 in Kolkata.
109. (A)
110. (C)
111. (A)
112. (B) The Cabinet Mission, which came to India in March 1946, consisted of three ministers of the New British Cabinet Lord Pethick Lawrance, Secretary of State for India, Siv Stafford Cripps, President of the Board of Trade and Mr. A.V. Alexander, first Lord of the Admiralty. The main purpose being—
(a) Preparatory discussions with elected representative to secure agreement on framing a constitution.
(b) Setting up a constituent assembly.
(c) Setting up of viceroy's executive council with support of the main Indian parties. John Simen was the Chairman of Indian Statutory Commission popularly known as Simon Commission appointed in November 1927. In May 1930 Simon Commission report was published.

113. (C)
114. (B)
115. (B)

116. (D) Iqtas were land granted to followers and officers casually military. Alauddin Khilji (1296- 1316) abolished Zamindari in Khalisa land and no Iqta was allotted in the Doab area. Land revenue was fixed on the basis of measurement of land and fixed. 1/5th of the produce. During Muhammad-bin-Tughlaq (1325-51) Kharaj (10% of produce), Zakat calone for Muslims), Jaziya, Khans (20% of spoils of war) and Sharb (irrigation tax) were levied. Iltutmish (1210-36) Babur (1526-30).

117. (A) ‘Atmiya Sabha’ was founded by Raja Rammohan Roy in 1815 in Kolkata. He was also the founder of Brahma Samaj in 1828 in Kolkata. Swami Vivekananda founded Ramkrishna Mission in 1897 in Belur. Ravindranath Tagore opened a residential School in 1901 at Balepur. Swami Vivekananda established Vedant Samaj. Aurobinda Ghose (1872-1950) was alleged to be guilty in Alipore conspiracy case. He setted at Puducherry and founded an Ashram at Auroville.

118. (A)
119. (C)
120. (C)
121. (D)
122. (B)
123. (D)
124. (D)
125. (D)
History and Culture of India-Objective GK Questions

126. The Governor-General associated with the prohibition of Sati was—
(A) Cornwalis
(B) Bentinck
(C) Wellesley
(D) Amherst

127. The capital of Shasanka was—
(A) Karnasubana
(B) Mahabalipuram
(C) Kamlhipuram
(D) Kannauj

128. The book written by Hieun Tsang is called—
(A) Shakuntala
(B) Indica
(C) Si-yu-ki
(D) Yeun-chi

129. Who wrote ‘Rajtarangini’ ?
(A) Kalhan
(B) Kalidas
(C) Abul Fazl
(D) Ibn Batuta

130. The first battle of Panipat took place in—
(A) 1526
(B) 1528
(C) 1626
(D) 1628

131. The oldest Veda is—
(A) Rig Veda
(B) Sama Veda
(C) Yajur Veda
(D) Atharva Veda

132. Pseudonym of Sarat Chandra Chattopadhyay was—
(A) Bhanu Singh
(B) Anila Devi
(C) Nillohit
(D) Kalkut

133. The Permanent Settlement was introduced in the year—
(A) 1790
(B) 1793
(C) 1799
(D) 1801

134. Which one of the following may be regarded as the first labour association in India ?
(A) The Bombay worker's Association
(B) The Bombay millhands' Association
(C) The Indian workers' Union
(D) The Printer's Union Calcutta

135. Who was the Sikh Guru to be salughtered by Aurangzeb ?
(A) Ramdas
(B) Teg Bahadur
(C) Arjundev
(D) Gobind Singh

136. The All-India Kisan Sabha was formed in—
(A) 1926
(B) 1936
(C) 1946
(D) 1956

137. Who wrote ‘Akbarnama’ ?
(A) Aul Fazl
(B) Faizi
(C) Shaik Mubarak
(D) Tanse

138. Who was called ‘Chanakya of Maratha Politics’ ?
(A) Baji Rao II
(B) Balaji Viswanath
(C) Nana Pharnabis
(D) Mahadaji Sindia

139. Who was the Mughal Emperor to have lifted the Zizyaon Hindus ?
(A) Babar
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan

140. “I am giving you a Muslim province”—who said ?
(A) Fazlul Haque
(B) Lord Curzon
(C) Stafford Cripps
(D) Lord Mountbatten

141. Who converted Sikhs into a martial race ?
(A) Arjundev
(B) Gobind Singh
(C) Hargovind
(D) Teg Bahadur

142. Who was called ‘The Akbar of Kashmir’ ?
(A) Zainul Abedin
(B) Hussain Shah
(C) Balban
(D) Sujauddoullah

143. Which one of the following was an émigré Communist Journal of M.N. Roy ?
(A) Kishan Sabha
(B) The worker
(C) Vanguard
(D) Anushilan

144. Who founded All India Harijan Singh ?
(A) B.R. Ambedkar
(B) Gandhiji
(C) Jayprakash Narayan
(D) Raj Narayan

145. Who was known as ‘the parrot of Hindustan’ ?
(A) Amir Khusro
(B) Malik Muhammad Jaisy
(C) Roy Vonmal
(D) Purandar Khan

146. Who was the Muslim General to have conquered Bengal in 13th Century A.D. ?
(A) Afzal Khan
(B) Iktiaruddin-bin-Baktiar Khilji
(C) Chenghiz Khan
(D) Temuchin

147. Who was the Chola king to have conquered Bengal?
(A) Rajaraja
(B) Rajendra Chola I
(C) Rajendra Chola II
(D) Rajadhiraja

148. Who was the Hindu Saint to have as disciple both Hindus and Muslims ?
(A) Sre Chaitanya
(B) Ramanuja
(C) Rabidas
(D) Namdev

149. Who was among the Mughal Emperors, the ‘Zinda Pir’ to the Sunnis ?
(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Babar
(D) Humayun

150. Aim of the Swarajya Party was to—
(A) Agitate for total freedom
(B) Baycott the Congress moves
(C) Enter the legislature and wreck the Government from within
(D) Resort toextremism

Answers :
126. (A) 127. (A) 128. (C) 129. (A)
130. (A) Babur (1526-30) defeated Ibrahim Lodhi in the 1st Battle of Panipat in 1526 to lay the foundation of the Mughal dynasty.
131. (A)
132. (B) Pseudonym of Rabindra Nath Tagore—Bhanusingha
Pseudonym of Sarat Chandra — Anila Devi
Pseudonym of Sunil Gangopadhyay — Nillohit
Pseudonyam of Sararesh Basu — Kalkut.
133. (B) 134. (B) 135. (B) 136. (B) 137. (A) 138. (C) 139. (B) 140. (B) 141. (B) 142. (A)
143. (C) 144. (B) 145. (A) 146. (B) 147. (B) 148. (D) 149. (A) 150. (C)

CURRENT AFFAIRS QUIZ

CURRENT AFFAIRS QUIZ-

1. Which country became the latest to apply for a membership in the European Union?
Ans: Serbia

2. Lots of Aamir Khan’s fans are expecting the release of his new film ‘3 idiots’. Who directed this movie?
Ans: Raju Hirani

3.’8 ½’ (eight and a half) was an Oscar winning movie directed by Federico Fellini. A movie named ‘nine’ inspired by the former is awaiting the Oscar nomination of the coming year. Who is the director of this movie?
Ans: Robe Marshall

4. In the Jharkhand elections Madhu Koda’s wife Gita Koda won her seat from which constituency?
Ans: Jagannathpur

5. ‘BASIC’ is the organization of which all countries?
Ans: Brazil, South Africa, India, China

CURRENT AFFAIRS QUIZ SEPTEMBER 2009 and AUGUST review

1. September 15 is observed as Engineer’s day in memory of which famous Indian?
Ans: Dr.M.Viswesharayya

2. Pakistan’s cricket star had a love affair with Benazir Bhutto whilst she was in London. Who wrote the biography of Imran which revealed this ‘gossip’?
Ans: Christopher Stanford

3. Who is known as the “Lion Of Senet” in the US, who passed away on August 26?
Ans: Edward Kennedy

4. The renowned American novelist Elmor Kelton was 83 years old when he slipped off to death recently. Which is his first work?
Ans: Hot Iron
CURRENT AFFAIRS QUIZ IN SPORTS AND GAMES DECEMBER 2009

1. Which country is set to host the 2010 FIFA world cup football
Ans: South Africa

2. Saina Nehwal, the ace Indian shuttler crashed out of the World Super Series. Who claimed victory against her?
Ans: Juliane Schenk of Germany

3. The last FIFA world cup winners were Italy. Who is the coach of Italy at present?
Ans: Marcello Lippi

4. Which team won the Davis Cup Tennis Championship this year to hold the credit of bagging it two times consecutively?
Ans: Spain

5. Kim Sears splits with her boyfriend who is a famous British Tennis player. Identify him?
Ans: Andy Murray


CURRENT AFFAIRS QUIZ OCTOBER 2009

1.Who is the newly elected chairman of ISRO? Which post was he holding?
Ans: K.Radhakrishnan, He was the chairman of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)


2.A website has its name WWITV excluding the prefix and extensions. What is abbreviated in them?
ANS: World Wide Internet Television

3.Who is set to take over as the Chief Minister of Maharashtra?
Ans: Ashok Chavan

4.Which famous cricketer’s wife died here at Chennai on her way to Singapore?
Ans: Wasim Akram’s wife Huma Akram

5.Melinda is the part of a renowned foundation with her husband. Identify the person.
Ans: Bill Gates

6.Queen’s batten relay is associated with which ceremony?
Ans: Commonwealth Games

MAHATMA GANDHI QUIZ -a tribute to the great "GANDHIJI"

1.The prime minister of which country has decided to write a book on Gandhi?
Ans: Britain

2.How many days did Gandhi spend in prison?
ANS: 2338

3.Gandhi had to witness the death of two dearest companions while he was in prisoned in Aga Khan Palace. Who were they?
Ans: Mahadev Desai and kasturba

4.“Do or Die” was the slogan for which movement?
Ans: Quit India


5.Which were the ‘words’ in consideration for the 1942 movement before Quit was coined?
Ans: Get out and Retreat , Because of the disrespect in the word ‘get out’ it was rejected by Gandhi.

6.Gandhi went to South Africa in order to appear in court as an advocate in favour of a company. Name it.
ans: Dada Abdullah and company

7.Who compelled Gandhi in having the nonvegetarian food?
Ans: Shek Methab

8.Porbander was named as Sudamapuri in remembrance to which character in the Hindu epic? Ans: Kuchelan

9.“Gandhi is the lightning of truth to India given by the God”. Who said this?
Ans: Rabindranath Tagore

10.Gandhi was forced out of the train for traveling in first class compartment. This is the incident of racial discrimination that Gandhi had to face in South Africa. What is the name of the railway station after which this incident was named?
Ans: Martinsburg

11.The person who assisted Gandhi in Champaran Sathyagraha later became the president of India. Name him
ans: Dr. Rajendra Prasad

12.What is the name of the newspaper published by Gandhi in South Africa?
Ans: Indian Opinion

13.Gandhi began an Ashram in South Africa as a tribute to a renowned writer. What was its name?
Ans: Tolstoy Farm

14.Who gave Gandhi the idea of Charka as a symbol of the struggle for Independence?
Ans: Gangabaan Majumdar

15.How did Mountbatten describe Gandhi?
Ans: On man peace brigade

16.The first biography of Gandhi in any Indian language was in Malayalam. Name the author?
Ans: Ramakrishna Pillai

17.Where was Gandhi when India was declared Independent?
Ans: Navakhali

18.Dandi Yatra began from which location?
Ans: Sabarmati Ashram, Ahmedabad

19.On which day Gandhi was assassinated?
Ans: Friday

20.Who was the Grand Father of Gandhi and in whatname he is known?
Ans: Uttam Chand Gandhi, known as Otha Gandhi

Tuesday, July 21, 2009 -- 40th MOON LANDING ANNIVERSARY

1. Who wrote the book “Moon dust: In search of the persons who fell to earth”?
Ans.ANDREW SMITH

2. Who was the president of America at the very time of moon landing in 1969?
Ans.Richard Nixon

3. Gus Grissom, Ed White and Roger Chaffee are remembered in what honour?
AnsThey are remembered as the first martyrs in the moon exploration attempt(apollo 1)

4. Which famous moon explorer replaced the first part of his name with BUZZ?
Ans.Edwin Aldrin later became Buzz Aldrin

5. What is the name of the point on moon where the 1 st moon winners landed?
Ans.Sea of Tranquility

Aqua Regia- Delhi City Finals

Aqua Regia- Delhi City Finals
Date: 23 November, 09
Venue: Siri Fort Audi, New Delhi


Quiz Master: Mr. Ajay Antony
Cut-off: 18/25
Winner: Delhi Finals- Air Force Golden Jubilee School, New Delhi
Regional Final- Delhi Public School, Dwarka
FIRST ROUND
(Direct Round. 20 points for correct answer. If the team was unable to answer the otherteams could bid for it as 2,4,6,8 or 10. if the team bidding gives the correct answer they get 20 points. In case of an incorrect answer the bid value which the team had placed was subtracted from their score.)

Q. If you come home after coming from a Science Museum and smell Ethale Mercapton,
What will you do?
A. Open the windows and take fire safety measures as LPG is leaking. I know this because Ethyl Mercaptan is the pungent smelling compound added to LPG to detect its
leakage. LPG is an odourless gas.

Q. In 1914, a wealthy businessman of USA wants to travel from point A to point B 400
miles apart as fast as possible. He owns 2 private airplanes and the two places A and B have airbases. But the wealthy business man takes his car. Why?
A. Because in 1914 the cars were faster than the airplane

Q. What is Bariatrics, the study of?
A. Bariatrics is the branch of medicine that deals with the causes, prevention, and
treatment of obesity.

Q. If you are using White Phosphorus white phosphorus, then from where have you
might taken it now?
A. From water or kerosene oil as White Phosphorus reacts in air.

Q. If you are in a mall and using the Brannock device, then what have you been doing?
A. Measuring the shoe size as it is the device used in shoe stores to measure a person’s shoe size.

Q. A pilot wants a sterile cockpit. What do we mean by Sterile Cockpit?
A. No disturbances of any kind particularly talking in the cockpit should be there.
SECOND ROUND (Audio/Visual)

Q.
A. The words Magnetic hill and Gravity were hidden. Teams had to identify these words.
Q. A video clip from A Sci-fi movie was played. The movie had to be identified and the sign on the lab coat of the scientist was to be told.
A. Back to the Future (Movie). The sign on the lab coat of the scientist was
Radioactivity.

Q.What is this?
A. World’s first X-Ray by William Roentgen of his wife’s hand. The ring on his wife’s
hand is also there.

Q. An animated video was shown. The question was: What is the enclosed space/shelter
designed to protect people from nuclear bombings or debris?
A. Nuclear Fallout Shelter

Q.What is this?
A. The undersea cabinet meeting of the Maldives government to raise concern about the
fact that Maldives is under constant threat of drowning due to Global warming.

Q. An audio clip was played. We had to identify the next very famous sentence of the
speech. Clue: the clip wasn’t clear at all. There were long gaps as if it was taking time to be received.
A. The famous sentence of Neil Armstrong: That’s one small step for man, one giant leap for mankind

ROUND THREE
(Different letters were revolving and moving in a zig-zag manner. The word formed from the given letters had to be identified.)
1.CYTTLASA
-Catalyst

2.RAEOMNMEET
-Anemometer

3.ICLBEED
-Decibel

4.NOILSUEM
-Emulsion

5.GGREIE TNUCORE
-Geiger Counter

Access 2006 | Senior Quiz Prelims

Access 2006 | Senior Quiz Prelims
Venue: Modern School, Barakhamba Road
Date: 21st December, 2006


1. JRE – Java Runtime Environment

2. FPS – First Person Shooter

3. DOS – Disk Operating System

4. MMORPG – Massively Multiplayer Online Role Playing Games

5. RPM – Redhat Package Manager

6. What was the name of the HP chairperson involved in the company's pretexting
scandal?
-Patricia Dunne

7. Which city is known as the 'Silicon Valley of India'?
-Bangalore

8. What is Nintendo Wii's CPU called?
-Broadway

9. What is Linus Torvalds' informal title within the Linux kernel development group?
-Benevolent Dictator for Life

10. What is Google's social networking site called?
-Orkut
11. Where are the main servers of Wikipedia located?
-Tampa, Florida

12. What is the instruction set of Intel Core 2 processors called?
-EM64T

13. What is the ASCII value of 'u'?
-117

14. What was the original parent company of Altavista?
-DEC

15. What is the name of the currency used in the game Second Life?
-Linden dollars

16. Who is famous for furiously repeating “Developers, developers, developers!!”?
-Steve Ballmer

17. What is the name of the GTA: San Andreas patch which caused a lot of
controversy last year?
-Hot Coffee

18. What is the name of the Windows XP swap file?
-Pagefile

19. Which header file is needed for using 'cout' in C++?
-iostream.h

20. What is the fastest FSB supported by Intel Core 2 processors?
-1066 MHz

21. Name Xiph.org's lossless audio compression format.
-FLAC

22. The IPv4 address of localhost is 127.0.0.1. What is its address is IPv6?
-::1

23. Which is the first model of Intel's quad-core Kentsfield to come out?
-Qx 6700

24. What was HAL's name in the French version of 2001 : A Space Odyssey?
-CARL

25. What is the fixed-cell size in the Asynchronous Transfer Mode?
-53

ACCESS 2006 JUNIOR QUIZ PRELIMS.

Access 2006 Junior Quiz Prelims
Venue: Modern School, Barakhamba Road
Date: 21st December, 2006

1. GUI – Graphical User Interface

2. TCP / IP – Transmission Control Protocol / Internet Protocol

3. BIOS – Basic Input Output Services

4. RAM – Random Access Memory

5. GNU – GNU is Not Unix

6. Which company makes the Wii gaming console?
-Nintendo

7. Who is the creator of the Linux operating system?
-Linus Torvalds

8. What is the name of the world's fastest computer?
-Blue Gene / L

9. What is the HTTP status code for 'not found'?
-404

10. What is the Mozilla Foundation's email client called?
-Thunderbird

11. A major GPU-maker recently merged with AMD. What is its name?
-ATI

12. Of which game is Counter Strike a mod?
-Half Life

13. Name one of the co-founders of Google.
-Larry Page / Sergey Brin

14. What is the name of the language commonly used for creating a web page?
-HTML

15. Which company did Google recently acquire for $1.65 billion?
-YouTube

16. Who started Microsoft with Bill Gates?
-Paul Allen

17. Which is the world's most popular web browser?
-Internet Explorer

18. How many bits are there in a nibble?
-4

19. Which language is the Linux kernel written in?
-C

20. What does VNC do?
-Allows file sharing over networks

21. Who created both Winamp and Gnutella?
-Justin Frankel

22. Who replaced Steve Jobs as the head of Apple in the 80s?
-John Sculley

23. Name the group responsible for hacking into the Bhabha Atomic Research
Centre in 1998?
-Milworm

24. Name the author of '2001 : A Space Odyssey' and the director of the
corresponding movie.
-Arthur C Clarke; and Stanley Kubrick, respectively

25. What is the maximum data rate of the 802.11g standard?
-54 Mbps

Monday, May 3, 2010

QUIZ ON NUCLEAR DEAL

TRY THIS QUIZ ON NUCLEAR DEAL

Q1Why is US in such a hurry to sign the nuclear deal?
Q2 What is IAEA?
Q3 Why was nuke deal objectionable to the left?
Q4 How many Indian nuclear reactors would be able to run through their full capacity
after this deal?
Q5 What is CTBT?
Q6 How does the US will get benefit from the NUKE deal?
Q7 What is NSG?
Q8 Who is the chief negotiator on Indo-US Nuclear deal?
Q9 For how many years the U.S congress has finally given its approval for the export of
U.S civilian nuclear fuel & technology to India?
Q10 Who is the chairman of USINPAC {US-India political action committee}
Q11The US senate voted how many votes in favors of amending the US atomic energy
act of 1954, which paved the way for the signing of the historic US-India civilian nuclear
cooperation act?
Q12Members of the U.S. House of Representatives voted how many votes in favors of
US India civil nuclear agreement?
Q13What is USINPAC?
Q14 Is it true or false?
In U.S- India civilian Nuclear deal, the American president has the ‘ right of return’
i.e. right to ask for the return of the nuclear fuel & nuclear technology if there is
nuclear test by India.
Q15 IAEA which approves the deal for India’s nuclear inspection consists of how many
members?
Q16‘123’ is an agreement under which act?
Q17 Out of 14 reactors how many reactors already fall under existing IAEA safeguard
agreements?
Q18 U.S & India hailed adoption of the IAEA safeguard agreement which will
effectively allow U.N monitors access to a total of how many reactors by 2014?
Q19 What was the agreement between India & US under Indo-Us civilian nuclear deal?
Q20 What is full form of Hyde act?
Q21 What is this ‘123’ agreement?
Q22 According to Nuclear power corporation of India, how this agreement will help
India?
Q23 After the terms of ‘123’ agreement were concluded why the communist allies of the
ruling United Progressive Alliance opposes it?
Q24 What are the economic consideration for U.S behind this deal?
Q25 Name the materials which are used as nuclear fuel?
Q26 What percent of all uranium found on Earth can be used directly for
Fission?
Q27 Which of the greenhouse gases responsible for global warming is emitted by nuclear
reactors
Q28 What percent of total electricity in the world is being produced by nuclear reactors?
Q29 Which country is said to be the global nuclear leader?
Q30 Which process taking place in Sun is the source of its energy?
Q31 Which isotope of uranium is used in nuclear reactors?
Q32 People working in a nuclear power plant are advised to wear special jackets. Of
what material they are made of?
Q33 Expand DAE.
Q34 Rods of this material are used to control the chain reaction in a nuclear reactor?
Q35 What is the fuel used in a breeder reactor?
Q36 What is the rise in temperature when an atom bomb explodes?
Q37 Who is the Director General of IAEA?
Q38 When did India first tested the nuclear weapon?
Q39 How many nuclear reactors are there in the world?
Q40 What is the current share of nuclear energy in India’s overall electricity production?
Q41 When did India declare itself as a nuclear weapon state?
Q42 Full form of FMCT.
Q43 What does section 103 declaration of policy concerning United States India Peaceful
atomic energy cooperation states?
Q44 What is the Indo-US civilian nuclear agreement state?
Q45 What does the Hyde act states?
Q46 What benefits do the signatories of NPT enjoy?
Q47 What is the role of NSG?
Q48 How may countries are part of NSG?
Q49 Why is the approval of NSG countries required before the agreement is finally
signed?
Q50 After the 123 act implementation how many civil nuclear reactors would come
under inspection?
Q51 Which are the two main nuclear reactors situated within Bhabha Atomic research
centre?
Q52 Full form of VCLT
Q53 Full form of NPCIL
Q54 Why is the indo-us nuclear deal also called 123 nuclear deal?
Q55 Where was the recent board meeting of IAEA held?
Q56. Which agreement with India was quoted by IAEA Director General as the most
efficient mechanism for ensuring that safeguard requirements can be met?
Q57 India plans to sign nuke deal with the US but buy reactors from two other nations.
Name them.
Q58 Who is Gregory Schulte?
Q59 In which year was the CTBT open for signature?
Q60 When was uranium discovered? By whom?
Q61 Name the ore from which Uranium was obtained
Q62 Which country has the major deposits of Uranium in the world?
Q63 What is the atomic number of plutonium
Q64 When was the IAEA first setup in United Nations? What was it called?
Q65 When was the Hyde Act passed by US congress?
Q66 What was the time frame of 123 agreement?
Q67 What is the name given to the group of nations that monitor sales of civilian nuclear
technology?
Q68. How many reactors’ in India are already in IAEA safeguard?
Q69.When is NSG’s next meeting expected to be held?
Q70.Where is NSG’s next meeting expected to be held?
Q71 Why India needs a waiver from the NSG?
Q72 What is the goal of NSG?
Q73 Why was NSG founded?
Q74 Which fuel is used in a breedor reactor?
Q75.Name the only country which is the victim of nuclear attack ?
Q76 What is Iran-Russia nuclear deal?
Q77 What is the main condition which India must agree to?
Q78 Name 4 countries which are the members of Nuclear club ?
Q79 .Name the harmful radiations emitted during nuclear attack ?
Q80 .Name the first nuclear power plant in India ?
Q81 Why did India refuse to sign N.P.T ?
Q82 When did India conduct its 1st nuclear test?
Q83 When did India sign the 123 agreement?
Q84 Who experimentally achieved theory of nuclear fission?
Q85 What is nuclear?
Q86 Which emissions are not released by nuclear power plant ?
Q87 Name the countries accounts for generating 57% of nuclear electricity.
Q.88 Which countries have to do nuclear deal with India after US?
Q.89 Name the country which will provide for us supply of technology in the nuclear fuel
cycle.
Q90 What is U-235?
Q91 What is UF6?
Q92 What is U-308?
Q93 What happens when uranium is turned into plutonium?
Q94Where in India mining and processing of uranium takes place?
Q95 List the locations of nuclear reactor in India.
Q96 What is enriched fuel?
Q97 Say true or false with reason-
‘Nuclear power is a dead end technology’
Q98 List two major nuclear disasters.
Q99 Name three countries that have phased out their nuclear programmes.
Q100 What is the limitation imposed on India under ‘safeguard agreement’?

YOU MAY POST ANSWERS AS COMMENTS.

OLYMPICS QUIZ

LET'S TRY THIS QUIZ ON OLYMPICS
Q1 ‘In the name of all competitors , I promise that we shall take part in these Olympic Games, respecting and abiding by the rules which govern them in the true spirit ofsportsmanship , for the glory of sport and the honour of our teams.’
This is the Olympic Oath. In which year was this pubilicaly taken by the atheletes for the first time?
Q2 Where is the Olympic Museum based?
Q3 The Olympic Emblem of 5 interlocking rings was discovered when and where ?
Q4 The Olympic Hymn , sung during each opening and closing ceremony, was written by
whom?
Q5 In which year did the Winter Olympiad Games start?
Q6 What is the real name of the famous athelete Jesse Owens?
Q7 How many countries participated in the London Olympics of 1948?
Q8 Where did the Olympics of 1956 take place?
Q9 Name the movie based on the life story of famous woman athelete Wilma Rudolph.
Q10 Which sport was introduced to the Olympic timetable in Tokyo 1964?
Q11 Alexander popov is associated with which Olympic sport?
Q12 Name the site of the Summer Olympic Games from 15th September to 1st October
2000.
Q13 How is the President of International Olympic Council Elected?
Q14 What is the term of the President of IOC(International Olympic Council) ?
Q15 Where were the games of 19th Olympiad held?
Q16 Name the colours of the Olympic Rings starting from the left.
Q17 What does NOC stand for?
Q18 Ronny Weller of Germany is associated with which Olympic sport?
Q19 Name the smallest city ever to host the Olympic games.
Q20 Why was Sweden’s Ingemar Johansson disqualified in the heavyweightlifting final
in 1952?
Q21 History was made when Ethopia’s Abebe Bikila won an Olympic Gold.What was the history?
Q22 In 1960 , the Nationalist China threatened to boycott the games. Why?
Q23 What is the official name of the 2008 Summer Olympic Games?
Q24 How many nations are participating in 2008 Summer Olympic Games?
Q25 Who are the Mascots of Beijing 2008?
Q26 Who will officially open the 2008 Olympic Games?
Q27 The 2008 summer Olympics will be held in Beijing National Stadium. What is the
nick name of the stadium?
Q28 The 2008 Summer Olympics emblem is known as ……………………..
Q29 What is the theme of the Torch Relay of 2008 Summer Olympics?
Q30 Where did the Torch Flame of 2008 Olympics get extinguished?
Q31 What does this pictogram depict?
Q32 Beijing got a lead in hosting the 2008 Olympics by beating other 4 candidates.
Name them.
Q33 Who is the present IOC President?
Q34 What is the slogan for 2008 Olympics?
Q35 When did the Torch Relay of 2008 Olympics begin?
Q36 Name the events that are to be held outside Beijing?
Q37 Where did the Torch Relay begin from?
Q38 Andre Agassi is associated with which sport?
Q39 Christian Kless is associated with which sport?
Q40 Where were the Millennium Games held?
Q41 Who designed the modern Olympics flag?
Q42 What do the five interlinked Olympics rings represent
Q43 Which country is first in line during the opening ceremony parade of nations?
Q44 In which year & games was the Olympics mascot officially recognised?
Q45 In which year was the first recorded Olympics games held?
Q46 When Sydney hoisted the summer games in 2000; they were not the first in Australia to do so. Who was first?
Q47 What is the distance of Olympics marathon?
Q48 Which were the first summer games shown on T.V?
Q49 In 1960 a new event was added to Olympics games. Name it?
Q50 Who was the Greek god honoured by ancient Olympics games?
Q51 In which year the first modern Olympics games held & where?
Q52 Name the Indian who won l silver individual medal in Olympics?
Q53 In which year was the modern Olympics games flame lit for the first time?
Q54 Where is the headquarters of International Olympics Committee?
Q55 In which year were Winter games added to Olympics?
Q56 Which country remained undefeated for 3 decades in hockey in Olympics?
Q57 What is the meaning of the motto “CITIUS, ALTINS, FORTIUS”, OF Olympics games?
Q58 Name the athlete who won the Olympics marathon barefoot?
Q59 Which country’s team always marches last in the march past at the opening ceremony?
Q60 When did the Olympics first moved to Asia?
Q61 Which country has won the max. no. of gold medals, in Olympics since its
inception?
Q62 How many golds have India won in men’s field Hockey in Olympics?
Q63 Name the gymnast to score perfect 10 seven times at Olympics?
Q64 Which world event lead to cancellation of Olympics in 1916, 1940, 1944?
Q65 Where is the 2012 Olympics scheduled to be held?
Q66 Which country has won the most medals at Olympics without ever hosting it?
Q67 Neve & Gliz were the official mascot of which Olympics games?
Q68 The Olympics creed expresses the Olympics spirit 7 say the most imp. thing is
____________________.
Q69 In which Olympics were Japan & Germany not invited?
Q70 In 1956, Melbourne Olympics games India reached semi- finals. Name the sport?
Q71 In which Olympics game Leander Peas won bronze medal?
Q72 Due to extravagant building before the games, the residents of which North
American host city needed 17 years to raise money needed to pay off their Olympics
debt?
Q73 Which city hoisted the Olympics summer games in the south of equator?
Q74 What is the serial no. of 2008 Beijing Olympics?
Q75 When & where was the Olympics flag hoisted first?
Q76 At which place are 2010 Olympics winter games scheduled?
Q77 Which city was going to host the 1916 summer Olympics before they were cancelled
due to world war?
Q78 Which year marked the beginning of South Africa’s ban from Olympics for not
denouncing segregation in sports?
Q79 A record set by an Indian in Athletics remained unmatched of more than 20 years in Olympics. Name the athlete?
Q80 In which year was the first Olympics Torch Relay started?
Q81 1972 saw the most disastrous games of all, when protests turned violent & athletes were murdered. Where were these held?
Q82 Located 7,400 feets above the sea level, this city is by far the highest to ever host the Olympics, Name the city?
Q83 Which Asian city was 2 votes shy of Sidney in its bid to host the 2000 summer
games?
Q84 Which US athlete was expelled from summer Olympics for giving the black power
salute durning Star Spangled Banner?
Q85 At which Olympiad were women first allowed to participate in track & field events?
Q86 Name the famous Hollywood celebrity who withdrew as an advisor to 2008 games
to protest China’s policies in Darfur?
Q87 In which year People’s Republic of China, begin a boycott of summer games in
response to International Olympics Committee’s inclusion of Taiwan?
Q.88 In which year India last won the Olympics hockey gold?
Q89 Who won the max. no. of golds in single Olympics?
Q90. Name the governing body of the Olympic games.
Q91 What is the Olympic Epigram?
Q92 When was the Olympic Emblem created?
Q93 When was the Indian Olympic Council established and who was its first President?
Q94 What is the Olympic motto?
Q95 When did India officially participate in the Olympics for the first time?
Q96. During which month are the Winter Olympics usually held?
(Q97-99 STILL IMAGE BASED QUESTIONS)
Q100 In 394 which Roman Emperor abolished the Olympic Games?
Q101.What does the Olympic Emblem represent?
Q102.Where is the Olympic Flame ignited and how?
Q103 Where are the headquarters of International Olympic Committee?
Q104 Where and when were the first modern Olympic games held?
Q105 Approximately how many athletes are participating in Beijing Olympics 2008?
Q106 What was the venue of 1992 Olympics?
Q107. How many gold medals have been won by the Indian Hockey Team in the
Olympics?
Q108 What is the emblem of the 2008 Summer Olympics?
Q109.How many events are there in the Beijing Olympics?
Q110 How many nations are participating in the Beijing Olympics?
Q111 Which stadium will be the centerpiece of 2008 Summer Olympics?
Q112 How many new events will be held in 2008 Olympics?
Q113 What does FUWA mean?
Q114 Why were the games called off in 1940 and 1944?
Q115 What is the significance of 1960 Olympics?
Q116 Name the Indian who won a bronze medal in tennis at the 1996 Olympics.
Q117 For which continent does the yellow ring in the Olympic emblem stand for?
Q118 Which are the official languages for the Olympic movement?
Q119 In 1956 which countries boycotted the games?
Q120 In which year Olympic Flag and Olympic Oath were introduced?
Q121When were the special Olympics founded?
Q122 What is oath of special Olympics?
Q123 What is special Olympics?
Q124 When was the first Special Olympics USA NATIONAL GAMES held?
Q 125 Who revived the Olympic Games?
Q126 For how long the Summer games last?
Q127 Name the Indian who occupied the fourth place in the 400m final at the 1960
olympics?
Q128 How many countries participated in the first modern Olympics?
Q129 When were the Gymnasiums first introduced?
Q130 Name the Indian who occupied the fourth place in the 400m hurdles at the 1984
Olympics.
Q131 What metal is used in the third place metal?
Q132 Where will be 2012 Olympics held?
Q133 Which country always marches last in the march past in the opening ceremony?
Q134 Which country’s team remained undefeated in hockey between 1928 and 1956?
Q135 When was the first time Olympic Games moved to Asia?
Q136 What field event was staged at the ancient arena in olympia at the athens olympics?
Q137 The olympics were held in honor of which Greek God?
Q138 What were winners of olympics events crowned with in ancient times?
Q139 What's the Olympic weightlifting record?
Q140 The word 'Taekwondo' means:
Q141 In the early Olympic Games, only free, male Greek citizens could compete. After
Rome conquered Greece, Romans participated as well. Which Roman emperor competed
at Olympia in a ten-horse chariot race?
Q142 In which year were the first Modern Olympics held?
Q143 What is the serial number of the 2008 Beijing Olympics?
Q144 At what frequency are the Olympic Games held?
Q145 Who was the first winner in modern Olympics?
Q146 Who has won the maximum number of gold medals in a single Olympic Games in
the history of the Olympics?
Q147 In which city were the first Modern Olympics held?
Q148 When was the original Olympiad first held
Q149 Name the person who has won the maximum number of cumulative gold medals in
the Olympics over a period of time?
Q150 Who is the athlete to win the Olympic marathon barefoot?
Q151 Who was the first gymnast to score a perfect 10 seven times at the Olympics?
Q152 How many events were held at the first 13 Olympiads?
Q153 Who was the founder of the Modern Olympics?
Q154 Where are the Olympics in the Year 2000?
Q155 What does the flash on top of the 2000 Olympic emblem represent?
Q156 What animals are the three mascots for the 2000 Games?
Q157 How many sports are represented at the Olympics in 2000?
Q158 What is the name of the symbols used to represent the Olympic sports?
Q159 Which Olympic sports are open to women for the first time in 2000?
Q160 Who was the first Australian to win an Olympic medal?
Q161 Which famous Australian Olympian also founded a tyre company?
Q162 Who was the first Australian woman to win an Olympic medal?
Q163 Who is the youngest swimmer selected for the Games in 24 years?
Q164 In what year was the first Olympic Torch Relay?
Q165 Who was the first Indian woman to win a medal in the Olympics?
Q166 What is the serial number of the 2000 Sydney Olympics?
Q167 When was the first time the Olympic Games moved to Asia?
Q168 Which country has won the maximum number of gold medals since the inception
of the Olympic Games?
Q169 Which was the opening date of London Olympics 1948?
Q170 Who won gold medal in hockey in London Olympics 1948?
Q171 Which was the closing date of London Olympics 1948?
Q172 How many countries participated in London Olympics 1948?
Q173 What is the duration of Olympics excluding days of opening and closing
ceremonies?
Q174 Against what background Olympic rings appear?
Q175 On what basis were the colours of Olympic rings chosen?
Q176 Where is the Olympic torch lit?
Q177 What object did the archers hit during the competition before the target board was introduced?
Q178 Which Indian athlete received the honor of leading Asian team in the World Cup
Athletics?
Q179 How many sports events are there in the Beijing Olympics?
Q180 How many gold medals are won by U.S.A.?
Q181 When was the Beijing Olympic Flame lit?
Q182 The Olympic Flame traveled across ______number of countries to reach the mainland, China.
Q183 When will the games be inaugurated in Beijing?
Q184 What is the symbol of Beijing Olympics 2008?
Q185 What are Paralympics games in Olympics?
Q186 Which architectural marvel of Beijing is being renovated and reopened?
Q187 Who is the director of the Organizing Committee for 2008 Olympics?
Q188 What is the duration of Beijing Olympics?
Q189 What is the motto of the Paralympics?
Q190 Where was the last Olympic games held in 2004?
Q191 Who are the three Indians participating in the archery competition at Beijing?
Q192 The television station of which country was slammed by the International Olympic
Committee for “stealing” the footage of the Beijing Olympics opening ceremony?
Q193 In the 1988 Olympics, Ben Johnson was tested positive for steroids. To which
country did he belong to?
Q194 What does HGH stands for?
Q195 What does EPO stands for?
Q196 Which country refused to participate in this Olympics?
Q197 Which Indian player refused to take the Olympic torch?
Q198 IAAF suspended 6 athletes for doping. Which country did they belong to?
Q199 Which American swimmer won 7 gold medals in the 1972 Olympic games held at
Munich?
Q200 Which country has had to return the highest number of medals due to doping
cases?
Q201 Which American Decathlete is participating in Olympics 2008?
Q202 What is the full form of ITF?
Q203 Who is the only Indian to have carried the Olympic torch on the Chinese soil?
Q204 Which country usually was the first is now will be the last to enter the Olympics stadium?
Q205 The 1976 Olympics gold medalnt Nadia Comaneci of Romania belongs to which
sport ?
Q206 Which Thai tennis star was given special invite to Beijing Olympcs by the ITF
recently ?
Q207 Which district of India is proudly sending 4 boxers to the Beijing Olympics ?
Q208 Where are the opening and closing ceremonies of Olympics held ?
Q209 Known as the “Ahen Egg”, this massive structure located in the heart to the the
Tiananmen Square has faced stiff public opposition for its “assault” on surrounding
Chinese architecture. Name the structure.
Q210 Under which sport is Gagan Narang participating in the Beijing Olympics?
Q211 The 1968 Mexico Olympics witnessed “Black Power” protest by 2 US athletes.
Who were they?
Q212 Who was the only man to win the gold medals in both winter and summer
Olympics?
Q213 Which sport was included in Olympics in 1900, but was discontinued in 1904?
Q214 What does IAAF stands for?
Q215 When the Paralympics will be held?
Q216 Who was the first president of IOC?
Q217 Who composed the Olympic motto?
Q218 What does the Olympic flame symbolizes?
Q219 What is the diameter and thickness of the gold medal of Olympics?
Q220 Where was the Olympic flame lighted ceremonially for the first time?
Q221 Which Indian won the first ever medal in Olympics?
Q222 What was the venue of the first winter Olympic games?
Q223 What is the length and breadth of the Olympic flag?
Q224 Name the exact event won by R.V.S. Rathore in Athens, 2004?
Q225 What will be the venue of 2010 winter Olympic games?
Q226 In which year, the games in Olympics were not recognized by IOC?
Q227 From which year the women started competing in the Olympics?
Q228 Who was the first Indian wrestler to won a medal in Olympics?
Q229 Where and when was the modern version of the Olympic flame was adopted?
Q230 In history, who ordered to stopped the Olympic games after A.D. 394?
Q231 When and where was the motto of the Olympic games introduced?
Q232 When and where did India won the last gold medal?
Q233 Before Beijing, which Asian country hosted the Olympic games?
Q234 Which Indian athlete lost the bronze medal by a fraction of a second?
Q235 Team of which country was killed by the terrorists in the 1972 Olympics?
Q236 Apart from Beijing Olympics, how many times Asia had hosted the Olympic
games?
Q237 Which colour of ring represents the continent Australia?
Q238 What is the total number of medals won by India so far?
Q239 When did India made its debut in the Olympics?
Q240 What number of medals are won by Indian sportsperson on individual basis?
Q241 Which country invited China to join Olympic Federation in 1984?
Q242 Which two countries boycotted the Olympics in 1980 and 1984?
Q243 To which country the present President of IOC belongs to?
Q244 Which WWE champion was a gold medalist in wrestling in Atlanta Olympics,
1996?
Q245 Which Indian athlete got sixth position in the last Olympics?
Q246 Micheline Ostermeyer won the gold medals in the shot putt and discus events in
1948 games in London. What was his original profession?
Q247 Which legendary heavyweight champion lit the cauldron in the 1996 games at
Atlanta?
Q248 From which year, the Olympic games were limited to 16 days?
Q249 Which British athlete won the unusual 400-800m double during the 2004
olympics?
Q250 Who was the competitor country for the next Olympics, 2012 to get the privilege of hosting it?
Q251 Name the country which won the Olympics Bronze medal in the Men’s High
jump?
Q252 Name the winner of Olympics Gold medal in Men’s High jump.
Q253 When was Women’s High jump introduced in Olympics?
Q254 Name the country which won the Olympics Silver medal in the Men’s high jump.
Q255 Name the country which won the Olympics Gold medal in the Women’s high
jump.
Q256 What was the maximum height jumped by the Gold medalist in finals of Men’s
Olympics high jump 2008?
Q257 On what countback rule did the gold medalist of Women’s high jump final won her
Gold medal?
Q258 Name the country which won the Olympics Silver medal in the Women’s high
jump.
Q259 Name the country which won the Olympics Bronze medal in the Women’s high
jump.
Q260 On which date was the Men’s High jump final held?
Q261 In which year did Archery first appeared as a sport in Olympic games ?
Q262 Name the international governing body of Archery ?
Q263 How many Archery events held at the Olympic ?
Q264 How many archers are there in each team of Archery at Olympic?
Q265 What is the total number of men and women who compete in Archery at the
Olympic games ?
Q266 The host nation automatically qualifies how many places per gender for the
individual and team competitions in Archery at Olympic ?
Q267 Name the field which is used for Archery at Olympic ?
Q268 What were the dates for Archery events at Olympic ?
Q269 Which country has won the maximum number of medals in Archery at Olympic ?
Q270 What is the total number of medals given in Archery at Olympic?
Q271 In which year men’s pole vault included in Olympics?
Q272 Which Olympics included women’s pole vault for the first time?
Q273 Who has won the gold medal in recent Olympics (men’s)?
Q274 How high he jumped which made him won the gold medal?
Q275 Who has won the silver medal in recent Olympics (men’s)?
Q276 Who has won the bronze medal in recent Olympics ( men’s)?
Q277 When was the men’s finals in pole vault held , this time?
Q278 Who has won the gold medal in recent Olympics( Women’s)?
Q279 Who has won the silver medal in recent Olympics( Women’s)?
Q280 Who has won the bronze medal in recent Olympics( Women’s)?
Q281 When was the women’s finals in pole vault held , this time?
Q282 Who is the winner of Men’s Diving 10 m platform ?
Q283 Which country got the gold medal in Women’s Diving 10 m platform ?
Q284 To which country Michael Phelps belong to?
Q285 Who is the winner of Men’s Swimming Marathon 10 km?
Q286 Which country won the the gold medal in Men’s Swimming 4x 100 m relay ?
Q287 Who is the winner of 100 m butterfly?
Q288 How many gold medals are hold by china in diving?
Q289 Who is the winner of men’s diving 3m spring board?
Q290 Who is the winner of men’s 1500m free?
Q291 Who won the gold at the women’s BMX event of Olympic cycling tournament?
Q292 Which country broke four records during five days of competition in cycling in
Beijing 2008?
Q293 Who won the gold in the Men’s point race?
Q294 Which of the following cycling disciples is not a part of the Olympic games?
Q295 Who claimed her first career Olympic gold medal winning the women’s sprint in
Beijing?
Q296 Who won the first ever Gold medal in men’s BMX in Beijing 2008?
Q297 What does BMX stands for?
Q298 Which country won both, the Gold and the silver medals in women’s BMX event
in Beijing?
Q299 Which of the following is not on the list of event for Beijing 2008?
Q300 Which of the following is considered a pioneer in Mountain biking?
Q301 In which year did boxing become as a permanent game of Olympics ?
Q302 Which game is still not open for women ?
Q303 What age limit has been set at for a boxer competing in the Olympics Games ?
Q304 In Boxing, whenever a boxer commits a Foul, it means
Q305 Name the category in which the Indian Boxer “Vijender Kumar” participated in
Olympics 2008 ?
Q306 Who won the Gold Medal in “Heavy Weight” Boxing ?
Q307 Who defeated Indian Boxer “Akhil Kumar” in quarter final in Olympics 2008?
Q308 Name the category in which the Indian Boxer “Akhil Kumar” participated in
Olympics 2008 ?
Q309 How many categories were there in Boxing at Olympics 2008?
Q310 How many rounds are there in each Bout of Boxing at Olympics 2008?

YOU MAY POST ANSWERS AS COMMENTS.

INDEPENDENCE DAY QUIZ

TRY THIS INDEPENDENCE DAY QUIZ

1. Which leader is attributed to introduce a new wave of freedom in India?
2. Who first stated that Indians had not profited by their connections with Great
Britain to the extent they had right to look for?
3. Whose tour in different parts of India was acclaimed as the first successful
attempt of its kind for uniting India on a political basis?
4. Which organization can be regarded as the precursor of the Indian National
Congress and why?
5. Which two Englishmen set up the Indian Parliamentary Committee in the House
of Commons to agitate for political reforms in India?
6. Lord Dufferin who had encouraged the formation of INC felt disillusioned by its
increasing popularity. What did he remark about the educated middle class of
Congress?
7. Which Muslim personality had asked the Muslims not to join the Congress party?
8. Which prominent Indian wrote a series of articles against the Congress under the
title “New Lamps for Old”?
9. Who was called the ‘Father of Indian Unrest” by Valentine Chirol?
10. In 1912 a bomb blast wounded Lord Hardinge, who was behind this conspiracy?
11. Name the revolutionary society started by Barinder Kumar Ghosh the brother of
Aurobindo Ghosh?
12. What term did Montague use for the policy adopted by the British to check the
crimes committed by the revolutionaries?
13. Who were the President & Secretary of the Swaraj Party at its inception?
14. Who was the leader of the Forward Block?
15. When was the second Round table Conference conducted?
16. Who was the Governer General of India at the outbreak of the Second World
War.?
17. From where did Subhash Chandra Bose proclaim the establishment of Provisional
government of India?
18. When did Lord Mount Batten introduce the famous Mountbatten Plan?
19. Who was the President of the INC at the time of independence?
20. To whom did poona Pact give concessions?
21. Who announced the Communal award?
22. When & where was the Muslim League formed?
23. When were the elections to the Constituent Assembly held?
24. Who was the chairman of the two commissions that arranged the partition of
Punjab & Bengal?
25. Who advocated the doctrine ‘Back to Cripps’ in his pamphlet “the way out”?
26. What reason did Lord Irwin give to justify the exclusion of Indians from the
Simon Commission?
27. Which Act introduced the system of communal electorates for Muslims?
28. Which Muslim associations refused to send their delegates to the second session
of the congress fearing a Hindu majority?
29. Who was the first martyr of the freedom movement to be hanged by the British?
30. Who launched the Red shirt Movement?
31. Which was MK Gandhi’s first action which brought him into limlight and made
him a national hero?
32. Which party was formed by the left wing of the congress Party which included
Narendra Dev, Jai Prakash Narain, Achyut Patwardhan & others in October 1934?
33. Who designed the first tricolour flag of India?
34. Who said ‘the secret of Jinnah’s success was his permanently negative attitude?
35. Who dubbed the Government of India Act of 1935 as the charter slavery?
36. When did Gandhi confer the title of ‘Sardar’ on ‘Vallabbhai Patel?
37. Which Prince was given the coldest reception on his arrival in India?
38. The ‘Communal Award’ declared by British led to which convenant?
39. Who formed the Indian national Army?
40. Which disturbances was Churchill referring to when he stated “ the disturbance
were crushed with all weight of the government”?
41. Who said “ I travel because I fancy that the masses want to meet me”?
42. About which movement did S.N Banerjee made this observation. “What we could
not achieve in 500 meetings extending over two years time, we secured by a
boycott lasting for period of three months?
43. About which movement was Mahatma Gandhi referring to when he said, “We are
face to face with a situation that compels us to cry halt”?
44. Who said that the ambition of the Congress was “ a very big jump into the
unknown”?
45. Which viceroy observed the following about the unrest in India
……….. during the three or four years immediately proceeding the Durbar the
average had been one political murder every fortnight’?
46. Which Governor general put the blame for agitating Indians on Lord Curzon by
remarking “…..that the overbearing tone of Curzon’s speeches on several
occasions has tented seriously to increase the bitter feeling which exists”?
47. Who said these famous words “Home rule is my birth right and I will have it”?
48. The famous Salt march of Gandhiji from Sabarmati ashram to Dandi covered a
distance of how many kms?
49. Why did Muslim league observe the day of deliverance?
50. When did the Muslim league observe the Direct Action Day?
51. Which British Governor-General introduced postage stamps in India?
52. What led to the suspension of the Non-Cooperation Movement of 1920-22?
53. What was the official name of the Simon Commission in 1927?
54. Who founded the All India Harijan Sangh in 1932?
55. Who gave the slogan “Do or Die”?
56. Who is the architect of the Indian Constitution?
57. Who was the first chairman of the Rajya Sabha?
58. Who assassinated Mahatma Gandhi?
59. When was the constitution of India adopted?
60. Which was the first college created along Modern Lines?
61. Which revolutionary was hanged in 1909 for throwing bomb?
62. At the 1916 session of the congress unity was brought between moderates and
militants as also between the congress and the Muslim league. Where was the
session held?
63.Two men participated in all the three round table conferences. One was Tej
Bahadur Sapru. Who was the other?
64. Where was the revolutionary Chandra Shekhar Azad killed in a shooting
encounter with the police in the public park in Feb 1931?
65. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
66. Who presided over the Karachi Session of the congress in March 1931?
67. Who was the first lady President of the INC?
68. What does Article 352 contain?
69. From where were the Directive Principles incorporated in the constitution taken?
70. What is the other name of the Government of India Act. of 1919?
71. Which sepoy called upon his comrades to refuse to use the greased cartridges in
the revolt of 1857?
72. What is the full name of Savarkar?
73. Who was sent as Viceroy of India in 1880?
74. Who partitioned Bengal in 1906?
75. Who founded the INC in 1885?
76. Who started the Home Rule Movement in 1917? 77. A committee was appointed
by the Congress to enquire into the Jallianwala Bagh tragedy? Who was its
chairman?
78. Who was the first President of the INC?
79. Who started the Individual Satyagraha?
80. Which plan gave the proposal for an interim government, where the executive
council was to be Indianised with the inclusion of Indian political leaders?
81. The Mountbatten Plan for the independence of India and Pakistan with separate
sovereign status owed much to the tireless efforts of the reforms commissioner.
Who was it?
82. Who announced the radical plan offering India Dominion Status in 1942 which
Gandhi refused?
83. The political demand for Pakistan was raised by Jinnah, but who came forward in
the 1930s with the idea of a separate homeland for the Muslims in the north-west?
84. The Cabinet Mission came to Delhi in April 1946. Who headed it?
85. Bickering over constitutional and political issues, the Muslim league decided not
to co-operate in the smooth transfer of power to India. What did Jinnah call for
on 16 August 1946?
86. Who drew up the territorial borders dividing India and Pakistan?
87. Which new viceroy persuaded the British government to convene a round table
conference?
88. Vying for a second presidency term to the congress in 1938, Subhash Chandra
Bose defeated this person but was forced by Mahatma Gandhi to resign. Who
became the President?
89. The Khilafat movement gathered Muslim support against intended Allied
partition of which country after the first world war?
90. In which year Attlee’s announcement was made?
91. Name the legislation which is said to have set into action the Indian nationalist
agitation and the first meet of the INC.
92. This legislation launched the nationalist protest movement and clearly established
Gandhi as a successful popular leader in 1919. Identify it.
93. Who were the other revolutionaries to be hanged along with Bhagat Singh?
94. Who accorded the title of Mahatma to Mohandas Karamchand Gandhi?
95. In 1937 the Congress Ministry secured a government through a coalition with its
Pathan allies in the Northern Frontier Province. What was this group called?
96. Name the Muslim counter part of the ‘Shuddhi’ mass movement launched by the
Arya Samaj.
97. How many states and princely kingdoms were forced together by Sardar
Vallabhbahi Patel to constitute India’s territorial unit?
98. What is the other name of the June 3 Plan?
99. Name the two Indians who got arrested for opposing the Rowlatt Act?
100.Which viceroy made the ‘August Offer’?
101. What is meant by the idea of Satyagraha?
102.What was the object of General Dyer to open fire on the crowd in the Jallianwala
Bagh?
103.Why was foreign cloth boycotted during non-cooperation movement?
104.When was the Quit India Movement launched?
105.Which title was given back by Rabindra Nath Tagore?
106.Which lawyer turned social activist was called, ‘Abhay Sadhak’ (the fearless
seeker) by Gandhiji?
107.Name the secret society organized by Savarkar.
108.Name the America-trained doctor who served as Lala Lajpat Rai’s personal
assistant and went on to found India’s first constructive national youth movement,
the Seva dal, in 1925?
109.Which British Viceroy resigned from his post following a quarrel with his
government over reorganization of the military in 1905?
110.Which regiment was the first to rebel when the Revolt of 1857 began at Merrut
on 10 May?
111.Which leader was killed during the lathi charge while agitating against the Simon
Commission?
112.Who formed the ghadar (Rebellion) party in the U.S.A.?
113.The Satyagraha Sabha was founded in February 1919, which raised the
nationalist movement to a new higher level. Who founded it?
114.What was the importance of the Surat session of 1907?
115.Who was the leader of the Bardoli Satyagraha?
116.Who is also known as “Frontier Gandhi”?
117.Who was the Chairperson of the Drafting Committee of the Indian Constitution?
118.When was the Partition of Bengal annulled?
119.What is the importance of the Champaran Satyagraha started by Gandhiji?
120. Who gave the speech “tryst with Destiny” on the eve of the independence?
121.Where was the INA (Indian National Army) formed in 1943?
122. Which revolutionary died as result of long fasting in the jail?
123.Who let the salt satyagraha Movement after the arrest of Mahatma Gandhi?
124.When was the pledge of Independence taken by the people of India during the
period of freedom movement?
125.Who were Bal-Lal-Pal?
126.From which novel the national song has been taken?
127.Name the Captain in Subhash Chander Bose’s Indian National army who wrote
and composed music for the song ‘kadam kadam badhaye ja?
128.Which revolutionary leader shot dead J.P. Saunders to avenge the death of Lala
Lajpat Rai?
129.Name the nationalist lawyer who returned to legal practice in 1922 to save 152 of
the 225 persons condemned to death in the Chauri Chaura riots from the gallows?
130.Who wrote the National Song Vande Mataram?
131.On 4th July 1943, who handed over the leadership of Indian independence
movement in East Asia to Subhash Chander Bose?
132.Which Indian city was meant to host the first-ever congress session in December
1885, but couldn’t due to an outbreak of plague?
133.On the midnight of 14-15 August 1947, four people addressed the members of
the constituent Assembly in the in the Central Hall of Parliament. Three of them
were Jawaharlal Nehru, Rajendra Prasad and Chaudhary Kaliquazzaman. Who
was the fourth?
134.Which nationalist leader along with Hemchandra Das designed the flag of
independent India unfurled later by Madam Cama at Stuttgart, Germany in 1907?
135.What was the slogan raised by Subhash Chandra Bose?
136.Which nationalist poet’s “Bharat Bharati” was banned by the British in 1912?
137.From which text have the words ‘Satyameva Jayate’ been incorporated into
India’s state Emblem?
138.Which nationalist leader coined the phrase ‘drain of wealth’ in 1901?
139.In 1940 in which city the ‘Muslim League’ declared its goal of forming Pakistan?
140.Which political party was founded in 1906 under Aga Khan?
141.For ensuring better wages for mill workers on which Indian towns did Mahatma
Gandhi keep his first fast, lasting twenty one day?
142.Which nationalist Bengali newspaper changed to English overnight to escape the
Vernacular Press Act in March 1878?
143.Which newspaper was founded by the nationalist leader Varadarajulu Naidu?
144.On 6 April 1930, who led a march from Thiruchirapali to Vedaranyam
(Thanjavur) to break the Salt Law?
145.What was Attlee’s announcement all about?
146.Who was the first to hold the post of Deputy Prime Minister in independent
India?
147.Where was the first INA trial was held by the British?
148.Which building was built for the British Commander-in-Chief in India later
became the prime minister residence?
149. In which year did Gandhiji returned from South Africa to serve his country and
his people?
150. Who gave the two-nation theory?

You may post answers as comments.

CORE'09 JUNIOR QUIZ PRELIMS.

Q1. What is the original name of the Japanese telecom company that has recently
collaborated with a major Indian Company?
NTT Docomo
Q2. What category of web service is twitter known for? (Specific term)
Microblogging
Q3. There is an upcoming product from Microsoft codenamed “Photon”. Name the
product
Windows Mobile 7
Q4. The company belongs to the ‘Land of the Vikings’ (Hint: Europe). Name it.
Nokia
Q5. McTavish/Price vs. Zakhaev/Al Asad. What am I talking about?
Call of Duty 4: Modern Warfare
Q6. Headquartered at Murray Hill, New Jersey, the company was previously the R&D
organization of AT&T. Name the company.
Bell Labs
Q7. Began life as a short venture called Control Video Corporation, it was later
renamed Quantum Computer Services. Now known by another name, its current
CEO is Tim Armstrong. Name the company.
AOL
Q8. Also known Lynx, it is one of the most widely used standards for transferring
Digital Video (DV) from the camcorders which do not have an optical storage disc.
Name the standard.
FireWire
Q9. Chelsea F.C., PETRONAS towers, three stars. What am I talking about?
Samsung
Q10. Pakoru is a Japanese word, what originated from this word?
Pacman
Q11. What does the .mil domain name refer to?
Military
Q12. Mobile phone numbers in India no longer have to begin with a ‘9’. Another
Digit has been introduced. Which one? (Hint: Reliance has begun rolling out numbers
with this digit.)
‘8’
Q13. It is responsible for up to 27-55% of all internet traffic. It is also highly criticized
by MPAA and other organisations for promoting transmission of copyright material.
BitTorrent
Q14. What is a Yahoo! Booter?
A Yahoo Booter is a software/program that is used to send packets codings to a
friends’ Yahoo! Messenger, and since these codings can’t be understood by the
messenger, it hangs itself, and in some cases, hangs the PC as well, and thus, the
friend is disconnected from the messenger.
Q15. Identify him. (Think Bits)
John Tukey
Q16.
a) AMOLED – Active Matrix Organic Light Emitting Diode
b) CDC – Control Data Corporation
c) TOS – Terms Of Service
d) VRML – Virtual Reality Modelling Language

GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

Q.As of the fall of 1970 Khorana has been Alfred P. Sloan Professor of Biology and Chemistry at ?
ANS.M.I.T

Q. His father was a lecturer in mathematics and physics so that from the beginning he was immersed in an academic
atmosphere. Who?
ANS.C.V. Raman

Q.His father was a Patwari, a village agricultural taxation clerk in the British Indian system of government. Whose?
ANS.Har Gobind Khorana

Q.Raman established and endowed this institute which today is one of India’s top research centres for Theoretical
Sciences.
ANS.RRI, Bangalore

When the Hindus invaded Java in the 2nd century AD the brought with them a dance form that was immediately
accepted and absorbed by the Javanese, name the form?
Chaya-nataka

In the 20th century who popularized tap dancing in films?
Fred Astaire

Which dance was called Kontra-Tanz by the Germans and became Europe’s favorite dance in the late 17th century?
Square dance

Which wild and indecorous French dance of the 19th century imitates the Spanish Fandango and is also known as Chahut?
Can can

This dance is performed either as a solo or a group. Its original form consisted of 2 rows of 6 dancers, some with blackened faces. Usually the participants wore clownish costumes with bells around their legs and waved handkerchiefs. It is still danced in Spain and the British Isles, name the dance?
Morisco

Negroes were prohibited from beating drums, blowing horns and the like, so they danced to hand clapping and the
accompaniment of a banjo. Name the danced the dance form that emerged from their dancing?
Tap dancing

Which native dance of Japan has its origins in the ancient Shinto and Buddhist festivals?
Sarugaku

This dance form evolved from the Dalang and the Topeng. It is the best known form of Javanese dance drama.
Performances can last for many hours or even days. Which dance is this?
Wayang

This Balinese dance is a pantomime dance with the entire body in movement. It is usually performed by 2 girls
dressed in rich flowery garments and beautiful headdresses. A modernized version is called Djoged. Name the dance?
Legong

What was called the Queen of all dances during the renaissance?
Bassa danza

Who was Shivaji’s legendary admiral under whom the Marath fleet were the undisputed lords of the Arabian sea and
after whom the headquarters of the Western Naval Command of India is named?
Kanhoji Angre


What do we now know HMS Hermes as?
INS Vikrant

The term ‘bootlegger’ means someone who carries out illicit trade in liquor. The term has a maritime origin. What?
Smugglers would hide valuables in their huge sea boots when raided by the Naval watchkeepers

The word Admiral comes from Arabic Amir-al-bahr meaning ?
Ruler of the sea

There is a rank higher than Admiral which is equivalent of an army Field Marshall. No Indian has been endowed with
this lifetime honour. What?
Admiral of the Fleet

The officers of which branch of the Indian Navy train at INS Shivaji?
Naval Engineers

The phrase ‘spinning a yarn’ has originated from ________________.
Sailors who would take old ropes apart to make yarn

The Indian Navy’s first major operation after independence resulted in 12 gallantry awards – 3 of them posthomous. What was the event?
The Liberation of Goa

Before being re-christened as INS Delhi she fought in the Battle of River Plate (WW2). A New Zealand crew manned her. Name?
HMS Achilles

This title was introduced by the Dutch who wanted to compensate for the lack of Admirals but didn’t have enough money to pay them on par. It was brought to England by William of Orange and has since become a standard rank in Commonwealth navies. What?
Commodore
A famous piece of music was composed aboard the HMS Minden, a man-of-war built in the Bombay Dockyard. What was it?
The Star Spangled Banner

What colour is a ‘red sea rig’?
Blue

The Indian Navy’s elite Marine Commandos are trained in the highly restricted Naval establishment called?
INS Abhimanyu

The Indian Navy was instrumental in restoring democracy to this nation after a 1987 coup.
The Maldives

To be secure at land, we must be supreme at sea.” Whose words?
Pandit Nehru

What is the claim to fame of the HMS Foudroyant, which was built in the Bombay Shipyard?
The oldest wooden ship afloat today

The Maharaja of ______ was keen to send his subjects to support Britain’s WW2 effort by enlisting them in the army and navy. The drawback was that nobody in ______ had ever seen a ship and could not conceive such a strange entity. Undaunted, the Maharaja ordered a stone ship to be built in _____ identical in all respects to the real thing. The ship was christened the HMIS ______?
Patiala

The nuclear submarine that India has leased from the erstwhile USSR?
INS Chakra

This maritime fighter aircraft is capable of the amazing vertical take-off and landing.
Sea Harrier

“There is no God and Mohammed is the Prophet of God.” Where would you find this line inscribed?
Ans: Saudi Arabian flag

What was begun on June 19, 1969 in a flat by six likeminded people in Bombay?
Ans: Shiv Sena

“I don’t know who you are or what you do, I’m gonna get you.” Who said to whom?
Ans: Deep Blue to Kasparov

Who were the models for the campaign for safe sex initiated by Johnny condoms, the adline being “Appearances can be deceptive. Use Johnny condoms”?
Ans: Charles and Diana

What instrument was originally invented as a torture device to pull out nails?
Ans: Screwdriver

What was the name of a 32 gun frigate wrecked in 1799 off the Dutch coast?
Ans: H.M.S Lutine

Salman Rushdie has a 20-year-old son named Zafar Rushdie. His middle name please.
Ans: Haroun

Many objects in India are trademarked with the ISI stamp. What is trademarked ISI No. 1?
Ans: National flag

The Andhra Bank is the only bank in the country licensed to sell this food product.
Ans: Laddoos at Tirupati

The Chinese have ideograms to represent ideas. What does the one with two women under the same roof represent?
Ans: Trouble

Ancient mariners used to take these birds along on long voyages as they imitated many other bird songs. Name them.
Ans: Starling

Which mammals often anoint themselves with a foamy saliva when stimulated by a strange odour?
Ans: Hedgehogs

These small fish always accompany sharks and ships. You see them in movies often. Name them
Ans: Pilot

In July 1923, 23 people were killed in Rostov, Russia due to what phenomenon?
Ans: Giant Hailstones

When a baby Kangaroo is born how does it get into the mother’s pouch?
Ans: The mother licks a wet strip in her fur and the baby crawls along it

What is the ‘Moho Project’?
Ans: Drilling down to the molten magna beneath the Earth’s crust

This mammal exudes a reddish sticky sweat that turns brownish on drying and protects the skin from sunburns.
Ans: Hippopotamus

This presidential candidate is in favor of a new greener, more progressive political movement. The Green Party nominee has campaigned in more than 35 states so far, hammering home his anti-corporate message and criticizing Al Gore for being too weak on the environment, among other issues. Who?
Ans: Ralph Nader

What is hydroponics?
Ans: Soil less gardening

In early 1968 an extraordinary event happened between Greenland and Iceland? What and what effect did it have?
Ans: An ice bridge was formed

Situated in Neumunster in northern Germany, Glass panels will constitute three walls of it intended for the purpose of collecting solar energy, to provide inmates with natural heating and hot water for 10 months of the
year. Grass and foliage adorn the fourth wall.
Ans: The world's first eco-friendly pyramid

Enviros are particularly worried about new communication mega-towers that will be constructed over the next three
years for digital TV, some of which could reach the height of the Empire State Building. Why?

Ans: Birds collide and get killed

The U.S. Navy has given up its controversial plans to test what near the New Jersey shore after enviros and federal regulators protested that the tests could harm whales and other marine animals. Two months ago, a dozen whales beached themselves in the Bahamas one day after Navy tests.

Ans: Sonar

This mystical bird has found a place in the mythology of many cultures and civilizations. It is depicted in the hieroglyphs of ancient Egypt and the mural paintings of ancient Greece. It is mentioned in medieval texts for its magical and medicinal properties - from aiding vision to stimulating memory. It features in classics of literature from the works of Aristophanes to the Mahabharata, to modern tales like that of Haroun. H.
Ans: Hoopoe

Three countries plan to sign a historic agreement next month to create a massive wildlife park that will protect elephants, leopards, rhinos, lions, and buffalo. Wildlife ministers from the three nations will agree to remove the fences that divide their wildlands in order to create a reserve area of about 38,000 square miles, three times
the size of the Netherlands. Two of them are Mozambique and South Africa. The third is _______.
Ans: Zimbabwe

What does SPV stand for?
Ans: Solar Photovoltaic lantern

The bones of a strange, odd-looking creature resembling a bird-like dinosaur were unearthed in Africa's Gobi desert.. According to a report in 'Discover', a team of scientists working on the project are of the opinion that it is 75 million years old and could probably be the latest entrant into the family tree of birds. This strange
looking creature with the body profile of a dinosaur but the featheres and general appearance of a monstrous bird, has short, stubby upper arms instead of wings which culminate in sturdy, single claws.
Ans: Mononykus

Doctors in California have found that extract from this plant has proved an effective killer of all infectious micro-organisms and drug-resistant bacteria in the laboratory. Allicin, an organic compound, which is responsible for its pungent odour is a powerful anti-bacterial agent.
Ans: Fresh garlic

In a remote, rather inaccessible region of north-east Tanzania, a country in eastern Africa, lies a mountain range, very small even in comparison to our ghats, that has been and still is, arousing worldwide environmental attention. It has proved to be the richest in biodiversity, not only in the Arc chain, but in all of Africa. Indeed, in its floral and faunal diversity, it very nearly matches the Galapagos Islands in the Pacific Ocean.
Ans: The Usambara mountains

This chemical has made a comeback after it was banned as a hazardous insecticide in the United States. Biologists in Yale have recently found conifer needles and dead leaves in two remote forests of New Hampshire that have been contaminated by traces of this chemical and its breakdown products. There is extensive use of this chemical in India.
Ans: DDT

What was the cause of the ‘Yusho’ disease that occurred in Japan in 1968 from a leak in a canning factory?
Ans: PCB

What is the instrument used for measuring the pressure of gases?
Ans: Manometer

Who played the role of Solitaire in a James Bond film? Name the film.
Ans: Jane Seymour in Live and Let Die

Which former US President later became Chief Justice of the US Supreme Court?
Ans: William Howard Taft

Which snake has the longest fangs?
Ans: Gaboon Viper

Who was the first US President to be awarded the Nobel Peace Prize?
Ans: Theodore Roosevelt

What percentage of the solar energy received on the surface of the Earth is reflected back into space?
Ans: About 80 Percent

Which bird does the Bulu people of Cameroon know as the ‘leopard of the air’?
Ans: Long tailed Hawk

In 1869, which mammal did French naturalist, Pere Armand David in China, first discover?
Ans: Giant Panda

Name the city in Madhya Pradesh where India’s first newsprint factory was set up?
Ans: Nepanagar

Which Polish national dance name is French for "polish dance"?
Ans: Polonaise

Deriving from the Czech folk dance, the rejdovak, this dance is an early 19th century Czech dance in moderate
triple meter. A variant was played in 2/4 time, like a polka. Name the dance?
Ans: Redowa

Which of these is a variant of the polish national dance Mazurka?
Ans: Oberek

The premiere of Pyotr Ilich Tchaikovsky's Swan Lake took place on January 15, 1895 on the stage of the Maryinsky
(Mariinsky) Theatre. Where is this theater situated?
Ans: St. Petersburg

She is often called "The Mother of modern Dance" she revolutionized dance. A subject of continual controversy, she
rebelled against the conventions of ballet by dancing barelegged and barefoot, in filmy shifts. Can you name her?

Ans: Isadora Duncan

Which Spanish dance derived its name from 'pavo' (peacock) and in the 17th century usually had the galliard as its jumping 'afterdance'?
Ans: Pavan

Which Spanish dance in quick triple time, originated in La Mancha, from where it spread to other parts and the name means "continuation"?
Ans: Sequidilla

Which Latin-American dance of Dominican origin consists of a Jaseo (introduction) and Jaleo (interludes)?
Ans: Merengue

Which dance of Italy derives its name from a spider, which infests the southern region?
Ans: Tarantella

Which dance was called Rutscher and Hupjer in Germany where it became fashionable after 1825?

Ans: Galop

Crimes punishable by death included bigamy, cowardice in the face of the enemy, kidnapping, adultery, theft, perjury and malfeasance in public office. Curiously enough, murder was not included in the code. This strict code
also records the first use of the term “an eye for an eye, a tooth for a tooth.” What is it?
Ans: The code of Hammurabi

After his cremation, his widow and sister Artemisia mixed his ashes with water. After drinking him up in a highly ritualized performance, she erected a splendid memorial tomb for him at Helicarnassus in Asia Minor, which was one of the wonders on the Ancient world. Tell me his name?
Ans: Mausolus

What Shakespearan character’s finals lines are these: “Thus with a kiss I die”
Ans: Romeo

With what invention is Francisco Romero generally credited?
Ans: The red cape used by bullfighters

Legend has it that he died when an eagle carrying a tortoise flew high into the air and accidentally dropped it on his head. Who is he?
Ans: Aeschylus

George Westinghouse was an inventor and contemporary of Edison. His name has passed into the English language. What does “to be westinghoused” mean?
Ans: To die on the electric chair

What was the name of the plane in which Buddy Holly died at the age of 22?
Ans: The American Pie

And, ending on a humorous note (gallows humour, that is.) Whose words were these, about the executioner’s axe: “’Tis a sharp cure, but a sure one for all ills.”
Ans: Sir Walter Raleigh

Whose last words are these: "I've had 18 straight whiskies, I think that's the record. After 39 years this is all I've done."
Ans: Dylan Thomas

In 1968, he founded the Shield Society, a private army dedicated to the revival of Bushido, the samurai code of honour. A brilliant playwright and novelist, he committed seppuku, or suicide by ritual disembowelment, after his failure to realize his heroic ideals. Who?
Ans: Yukio Mishima

Which brand advertises with the line "Entertainment for Men"?
Ans: PlayBoy

"And you will expect an airline that’s going around since 1365 to be the world''s best". Whose adline?
Ans: Saudia

Roy Plunkett perfected a slippery polymer called Poly Tetra Fluoro Ethylene. What name did he patent it under?
Ans: Teflon

Orthosulphobenzimide was one of the first artificial food substitutes. It was banned in 1977 after studies revealed its carcinogenic properties. The trade name for the substance now survives as a word.Which substance?
Ans: Saccharine

Daisuke Inoue invented something which revolutionised the music industry. What was this invention?
Ans: Karaoke

Which company is based on the pillars of computer communication and compatibility?
Ans: 3com

Wells Fargo uses these to sell postage stamps.In Spain, they are used in theatres, concert halls, and Railway and Airway terminals to sell tickets. Las Vegas uses them in large-scale gambling operations. What?
Ans: ATMs

The insect "Ranikira" is marketed exclusively in Chattisgarh under what name?
Ans: Jiagra, India''s answer to Viagra

All of us have heard of the Tamagotchi craze that spread across Asia in 1996. Which Japanese company marketed this
virtual pet?
Ans: Bandai

What advertising first is associated with Cinzano wines?
Ans: First product to be advertised using Neon lit lamps

The fermented molasses left over from the sugar-refining process is used in the manufacture of which spirit?
Ans: Rum

What is added to gin to make pink gin?
Ans: Angostura bitters

A popular Yorkshire liqueur flavoured with herbs is named after the Bronte sisters. On which spirit is it based?
Ans: Brandy

What do the letters VSOP on a bottle of brandy stand for?
Ans: Very Special Old Pale

Cognac can be made only in a specific area of France. Where can brandy be made?
Ans: Anywhere in the world

Between 1740 and 1970 British sailors received a daily ration of grog. What is grog?
Ans: A mixture of rum and water

Which drink has been known as 'Dutch courage' and 'Mother's ruin'?
Ans: Gin

Where did the American whiskey ''Bourbon'' get its name?
Ans: It was first made in Bourbon County, Kentucky

In which country is Geneva gin made?
Ans: Holland

What is the meaning of the Dutch word 'brandewijn' from which we take the word brandy?
Ans: Burnt wine

What is the basic difference between jam and marmalade?
Ans: Both

The Mai Tai cocktail was created in 1945 by Victor Bergeron (Trader Vic). It got its name when he served it to two Tahitian friends who exclaimed "Maitai roa ae!" What does it mean?
Ans: Out of this world

Which is the most widely eaten fish in the world?
Ans: Salmon

What is traditionally made from the root of the blue agave cactus?
Ans: Tequila

In 1847, Hanson Gregory, a 15 year old baker's apprentice knocked the soggy parts off a fried confectionery, thus creating what?
Ans: The first ring donuts

You can tell a _______ by just reading it. Famous tagline. Which brand?
Ans: Sunkist oranges

Laws forbidding the sale of sodas on Sunday prompted William Garwood to invent what in Evanston, Illinois in 1875?
Ans: Ice-cream sundae

On discovering something in 1668, a blind priest exclaimed: Oh, come quickly. I am drinking the stars. What was he drinking?
Ans: Champagne

Who introduced noodles to Italy after a trip to China?
Ans: Marco Polo

The Jerusalem artichoke
Ans: Is part of the sunflower family

What is the essential difference between apple juice and apple cider?
Ans: Apple juice is pasteurised and cider is not

Natural vanilla flavouring comes from
Ans: Orchids

In 1853 in Saratoga Springs a chef George Crum retaliated to a patron.s complaint that his French fries were too
thick. How?
Ans: He invented Potato chips

In the Middle East, what is called the poor man.s food?
Ans: Figs

The hamburger, invented in 1900 by Louis Lassen is called so because
Ans: It was invented in Hamburg

What new fad did the brand Wonder Bread introduce in 1930?
Ans: Sliced bread

In the New Testament, St. John the Baptist survives on what foods while in the desert?
Ans: Locusts and honey

Shoot a Waco was the original name of what product
Ans: Dr Pepper

The first product to have a UPC bar code on its packaging was a food product. Which?
Ans: Wrigley's

A Napoli baker designed the first pizza in the shape of the Italian flag using tomato, cheese and parsley. He
dedicated it to the visiting King Philip.s wife, thus naming the first ever pizza. The name?
Ans: Margharita

In an open competition to select a name for this brand, a name was chosen which loosely translated from Latin as
Strength of Man. Which brand?
Ans: Hovis Bread

What.s the name of the dimpled cheese traditionally shown in cartoon strips/films?
Ans: Gouda

What range of products are Messrs. Mahashiyan di hatti famous for?
Ans: Masala

Name the Japanese fish considered a delicacy, which if not cleaned carefully can prove fatal.
Ans: Fugu

Which product gets its name from a Roman soldier who was a great wrestler during the Ancient Olympic Games?
Ans: Milon

The Ladakhi gur-gur chai gets its name because
Ans: The tea is churned in pipes and makes a gur-gur sound

What.s the name of the McDonald.s clown?
Ans: Ronald

After his tomato crop failed, a certain gentleman dabbled in something else. It gave rise to a product which takes
its name from an American Indian word that means 'a place with fertile and humid soil'. Which brand?
Ans: Tabasco

Why is the drink Punch called so?
Ans: Traditionally has 5 (paanch) ingredients

How has the element with atomic number 77 contributed to the field of communications during recent times?
Ans: Iridium

What term did a writer Dan Hoffler coin in the Electronics Magazine in 1972?
Ans: Silicon Valley

What standard was adopted with the introduction of the IBM-360 in 1964?
Ans: 8 Bits = 1 byte

In 1981, Scott Fahlman at Carnegie Mellon university devised a scheme for encoding and conveying one’s feelings as small text glyphs. What did he invent?
Ans: Emoticons

He was born in Budapest, Hungary in 1936. In 1963 he joined Fairchild. His book ‘Only the Paranoid Survive'' was a
best seller. Who?
Ans: Andy Grove

This word entered English from Old French and medieval Latin, ultimately it comes from the name of a 9th century Arab mathematician Mohammed Ibn Musa Al-Khuwarizmi who introduced the Indian decimal system and use of the zero in
Arab mathematics. Which word?
Ans: Algorithm

All genuine Microsoft articles carry a watermark. Whose picture forms the watermark?
Ans: Lady Ada Lovelace
What is referred to as the ‘Kalevala’ of the Internet?
Ans: Linux
In the world of computers, what is called ‘Wetware’?
Ans: The Human Brain

Lotus –123 was a much used software. Why was it called “123”?
Ans: It was as easy to learn as 123

M.M. Hasham was invited by Jinnah to join the cabinet, but he refused and remained in India set up Western India Products which manufactured vegetables and hydrogenated oil. Some of these brands like Dalda are still well known. How do we know this company now?
Ans:WIPRO. - WIPRO - Western India Products.

The unpopular version of this is the 'Dvorak', but what is the well-known version?
Ans:THE QWERTY KEYBOARD. - THE QWERTY KEYBOARD.

The Plymouth Brethren a fundamentalist Christian sect in the 80 created a stir in London Public schools by advocating their unusual principle that children were being corrupted by the hand tool of the Devil. What was the
tool?
Ans:The Computer. - The Computer.

I don't know who you are or where you are from, but I am gonna get you. Who said this to whom?
Ans:Deep Thought (the chess playing comp) to Kasparov.. - Deep Thought (the chess playing comp) to Kasparov..

Hewlett-Packard released a new programming language as an alternative to Sun Microsystems's Java. What have they named it?
Ans:Chai. - Chai, coz Java is named after a brand of coffee.

The inventor's wife considered the name plain stupid" because acronym took longer to pronounce than the expansion for it. What are we talking about?

Ans:www - world wide web. - Tim Berners Lee''s wife said this because www takes longer to say than World wide web.
Tim Berners Lee conceptualized the www. .

Which term did William Gibson coin in his sci-fi novel .Necromancer"?
Ans:Cyberspace. - Cyberspace.

Herman Hollerith, the inventor of the Punched Card, merged his company with two others to form The Calculating, Tabulating and Recording Company (CTR Co.) What is this company known as today?
Ans:IBM. - International Business Machines.

What term was introduced in 1983 by American electrical engineer Fred Cohen to describe a self-replicating program?
Ans:VIRUS. - VIRUS.

Oh come now, Muses and go to the craggy sacred place Upon the far seen twin peaked Parnassus What is the significance of this inscription?
Ans:Oracle. - Oracle at Delphi ...which also gives its name to the company.

This is fantastic but has to be asked. It's believed, to further education, the British started something at a place. But the locals could not pronounce it, which led to the place being called what it is today. What?
Ans: Rai Bareilly (from Library)

According to Jim Corbett, he liked Basmati rice because it reminded him of
Ans: The musky smell exuded by mating tigers

Though most of the hill stations have been founded by the British, which is the only hill-station in India to be set up during the Raj by the Americans?
Ans: Kodaikanal

Where were the bored British officers who invented the game of snooker, stationed?
Ans: Ooty

What historical event was codenamed Operation Sesame?
Ans: The moving of the National Capital from Calcutta to Delhi

During the 19th century, British soldiers in India noticed that their white service uniforms got dirty by mud. This gave rise to what.
Ans: Khaki wear

Which architect had once described Indian architecture as an oxymoron?
Ans: Edwin Lutyens

The lady-in-waiting to the wife of the Governor General of Goa was once caught having an affair with the Gov-General. She was stripped naked and thrown off a cliff bound by rope. Ever since she's become a part of local folklore. Her name?
Ans: Donna Paula

What did the British call Rajpath in Delhi until it was changed to its present name after independence?
Ans: King's Way

In the days of the Raj, who was known as Carpet Sahib?
Ans: Jim Corbett

Who after having read Ian Fleming novels went on to write a critique titled ''The James Bond Dossier'' and a novel ''Colon Sun'' under the pseudonym Robert Markham?
Kingsley Amis

A dry martini, 3 measures of Gordon''s, one of Vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it well until it''s ice cold, then add a large thin slice of lemon peel. This is the cocktail concoted by Bond. What''s the name given by 007 to it.
Vesper

The residence where Ian Fleming spent the rest of his life and wrote his novels after serving the British Foreign office, incidently bore the name of which Bond movie.
Golden eye

Name the only novel for children written by Ian Fleming.
Chitty chitty Bang Bang

Ian Fleming was presented a Gun engraved upon it the words ''For special services'', for his meritorius role during operation Golden Eye, to defend Gibraltar, by this famous man who founded OSS the precursor to the CIA. Who is he?
William Donovan

Name Bond''s American buddy who''s an agent in the C.I.A and has assissted Bond in several of his adventures.
Felix Leiter

James Bond encounters his 1st of exotic Villians Lechiffre at which card game.
Baccarat

Name the book written by Ian Fleming which clearly illustrates the difference between the imaginary world of Bond and the real world of spies.
Operation Rudolf Hers

Which other novelist also wrote a Bond Critique titled ''The Bond affair''?
Umberto Eco

James Bond makes his literary debut in which Ian Fleming novel.
Casiono Royale

Which comic strip character became the mascot of one of the Apollo missions?
Casper

Which part of the human body is the most radiation-sensitive?
Blood

In Hollywood, who was dubbed ''Mr Sex-in-Specs'' after his movie ''Alfie''?
Michael Caine

The Chorion Biobsy Test and the Chorion Villus Sampling Test are both tests to determine something. What?
Sex of a foetus

On 13th March 1781, Sir William Herschel discovered a planet he wanted to call ''Georgium Sidus'' after King George the 3rd. What was it ultimately named?
Uranus

People suffereing from this particular ailment tend to have a particular odour in their breath which is called ''acetone breath'' and is mistakenly attributed to drinking alcohol. Name it.
Diabetes

Name the first movie in India to get an ''A'' rating from the censor board.
Nagina

Which historical character has been portrayed on screen the most number of times?
Napoleon

Described by DH Lawrence as "the dirtiest, most indecent, most obscure thing ever written", it was the first book to be banned by the Hicklin Test (for obscenity in literature). Name it.
Ulysses

He gifted his wife a book called ''Never Marry a Cricketer'' and wrote inside, "Happy reading but no believing." She later said, "My believing or not was totally irrelevant since the book was given to me only after we were married." Name him.
Sunil Gavaskar

Imre Ngamy became president in 1956 and introduced sweeping reforms in this predominantly Communist country. He even withdrew his country from the Warsaw pact. However, on the 4th of June, 1956, the USSR sent in troops which entered the capital city and supressed the anti-communist revolution. Name the country.
Hungary

Which cricketer tried his hand at writing a novel called ''Bonaventure of a Flashing Blade''?
Gary Sobers

During WW1, who or what were Tabloids, Pups and Camels?
RFC single-seater planes

What unique distinction among British PMs is held by Sir Spencer Percival?
Only one to be assassinated

Name the first ancient civilisation to divide the sky into regions and various groups of stars into constellations, naming them after gods or objects.
Babylonian

''Tables'' and ''Tric-Trac'' are common names for which very famous game?
Backgammon

What type of a boxing match is categorised as ''catchweight''?
Fought between boxers from different weight categories

In Feb 1945, Joseph Goebbels used this phrase to describe what would happen if the Germans surrendered to the rapidly approaching Russian army. It was popularised by Churchill in a speech 10 months after the end of WW2. What phrase?
Iron curtain

Name the Shakespearian play in which the heroine is named ''Hero''.
Much Ado about Nothing

This thriller writer claims to have written his first book to "take my mind off the shock of getting married at the age of 43". Name him.
Ian Fleming

Which ubiquitous instrument always starts in the key of b-flat?
Telephone

This famous person was the maternal grandmother of Kaiser Wilhelm. Name her.
Queen Victoria

The stock price for General Public Utilities Corporation fell by 40% on the 28th of March, 1979. What trigerred off this fall?
The Bhopal Gas Tragedy

The first Secretary of the Communist Party of the Soviet Union, he shocked the world when he took off his shoes and thumped them on his desk at the UN. Name him.
Khrushchev

Which Indian author claimed that "Any rubbish I write gets published and people laugh at it"?
Khushwant Singh

Name the only head of state in the world to have been a citizen of both USA and the USSR.
Golda Meir

Ehrich Weiss appeared in movies like ''The Grim Game'', ''The Man from Beyond'' and ''Terror Island''. How do we better know him?
Harry Houdini

Name the most famous person ever(past or present) to speak a dialect of Northern Syria called Aramaic.
Jesus Christ
'
'Aatish-e-Chinar'' was the autobiography of which famous Indian political leader?
Sheikh Abdullah

He is known variously as Daniel El Travieso, Villie Vallation and Henkie het Huisgevaor. How do we better know him?
Dennis the Menace

The automobile's license plate number is PUN12, give me the owner's name or the group, who own it?
Macho & Banjo

How do we better know Peter Parker?
spiderman

What happened during the trial of a gangster called Danny Cee by District Attorney Harvey Dent?
Harvey became Two Face

Jughead is to Hot dog, Sabrina is to Salem, Betty is to ...?
Caramel

They masterminded their own recapture when they had broken out of jail.After their release they were employed by a small town big shot amputee. Together with them he avenged his family against the local gangster. One of them died, the other went back to his carriage driving girlfriend. Their names?
Veeru and Jai

Who is the president of South Africa?
Thabo Mbeki

A foolish villager in Bihar, the protagonist in many folk tales, the most famous one involving a stomach ache, diaorrhea and a wiry Brahmin and another where he jumps inside a well upon being asked the price of his calf for
the umpteenth time, who?
Gonu Jha

He was hanged for a short period of time, taken down while still breathing and had his bowels turned inside out and burned. His head was then struck off his body and divided into four parts, the punishment was known as 'hanged drowned and quartered'. His dismembered body parts were then sent to various parts - Berwich, London, Aberdeen and Perth.
Willam Wallace

Wolfgang Wodarg of the Social Democratic Party has coined this term very much in vogue and in the news especially with respect to India?
Biocolonialism

Whats the name of BB mai’s debut album?
Sooner or later

Who is the youngest member of Hanson?
Zachary Hanson

98 degrees have how many albums?
3

What is Boyzone''s Stephen Gately’s full name?
Stephen Patric David Gaitely

Westlife do a version of a previous famouse song, What is it?
More than words

The band Code Red consists of how many members ?
4

Which member of the Pop band 5ive used to date pop Queen Bille?
Richard

Who sings lead in 911?
Lee

One member of N’SYNC and a member of the B.S.B are born on the same day. Who?
Nick and Joey

Who of the following are Back street boys members?
Nick and Brian

Who''s the first ever title singer of a Bond movie to have appeared on screen?
Sheena Easton

Who wrote the screenplay of Octopussy?
George McDonald

If Sony pictures wins it''s on going tussle with MGM–UA over the rights of filming James Bond, who will be donning the role of Bond?
Liam Nesson

Name the last of the bond movie to use an Ian Fleming title.
Living Daylights

Jazz luminary Louis Armstrong sang for which Bond movie.
On her Majesty''s secret service

In the movie ''Gold Finger'', when Bond presses a button to enter Goldfinger''s chamber, music, which is the sound track of a movie emanates. Name the movie.
Close encounters of the third kind

Ian Fleming makes his only appearance in which Bond movie.
From Russia with Love

Name the first rock group to perform a Bond theme.
The wings

Who wrote the script for the Bond movie ''''Live and let die''''?
Roald Dahl

The famous Bond theme which made it''s debut in the movie ''Dr. No'', was composed by which musician.
Monty Norman

What''s the name of the operation launched by Goldfinger to rob Fort Knox of all it''s gold?
Operation Grand Slam

What''s the motto of the Bond''s arch enemy SMERSH – the Russian counter espionage organisation.
Death to spies

What were Vijay Amritraj''s last words before he dies in the movie ''Octopussy''.
Game, set, match

Name the novelist who wrote the screenplay for Casino Royale, the mightiest of all the Bond spoofs.
Joseph Heller

What''s the name of the last Bond novel written by Ian Fleming?
Man with the Golden Gun

What was Bond''''s handgun in his first movie Dr. No before he shifted to his standard issue the Walther ppk.
Beretta

What''s the name of the fictitious company James Bond used as a cover on his assignment, before it was changed in
the last novel by Fleming.
Universal exports

What's the family motto of James Bond?
The world is not enough

James Bond has married only one person, who was killed moments after the wedding by Bond''s arch enemy Blofield.
Who is she?
Teresa Draco

This person was known as the secret eyes of queen Elizabeth. During his correspondence with the queen he used to sign his letters as '007', signifying sign to have inspired Bond's code 007. Interestingly the above person invented the fortune tellers crystal ball. Who is he?
John Dee

James Bond encounters his 1st of exotic Villians Lechiffre at which card game.
Baccarat

Ian Fleming was presented a Gun engraved upon it the words ''For special services'', for his meritorius role during operation Golden Eye, to defend Gibraltar, by this famous man who founded OSS the precursor to the CIA. Who
is he?
William Donovan

Name Bond''s American buddy who''s an agent in the C.I.A and has assissted Bond in several of his adventures.
Felix Leiter

A dry martini, 3 measures of Gordon''s, one of Vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it well until it''s ice cold, then add a large thin slice of lemon peel. This is the cocktail concoted by Bond. What''s the name given by 007 to it.
Vesper

Name the book written by Ian Fleming which clearly illustrates the difference between the imaginary world of Bond and the real world of spies.
Operation Rudolf Hers

Who after having read Ian Fleming novels went on to write a critique titled ''The James Bond Dossier'' and a novel ''Colon Sun'' under the pseudonym Robert Markham?
Kingsley Amis

The residence where Ian Fleming spent the rest of his life and wrote his novels after serving the British Foreign office, incidently bore the name of which Bond movie.
Golden eye

Name the only novel for children written by Ian Fleming.
Chitty chitty Bang Bang

Which other novelist also wrote a Bond Critique titled ''The Bond affair''?
Umberto Eco

James Bond makes his literary debut in which Ian Fleming novel.
Casiono Royale

According to Calvin’s amazing imagination, what is the only thing, apart from Tyrannosaurs that Chasmosaurs need to fear?
Tyrannosaurs in F-14s

If girls are made of ‘Sugar and spice, and everything nice..’, and boys are made of ‘Snips and snails, and puppy dogs’ tails…’, what, according to Hobbes, are tigers made of?
‘Dragonflies and katydids, but mostly chewed-up little kids.’

According to Tracer Bullet, he (Tracer Bullet) has eight slugs in him. As he says, ‘One’s lead, and ___________’.
Fill ‘em up.
‘….the rest are Bourbon.’

What is Calvin’s favourite cereal?
Chocolate Frosted Sugar Bombs

According to Hobbes, where did Calvin come from?
The flea market

What is the name of Calvin’s explorer alter-ego, who hacks through dense jungles and swamps?
Safari Al

What is Calvin’s favourite book?
Hamster Huey and the Gooey Kablooie

When Calvin enters the traffic-safety poster making contest, what is his slogan?
‘Be careful, or be roadkill.’

What does Calvin sell on the sidewalk at 1$ per head?
A swift kick in the butt

When Calvin makes a copy of only his ‘good’ side, using a modified version of his Duplicator, his duplicate has a bad thought and disintegrates. Why, according to Calvin?
His Ethicator machine had a built in moral compromise spectral release Phantasmatron

Who is the main Shareholder in Ferrari?
Fiat

Who was the first person to drive a Ferrari racing car?
Giuseppe Farina

The Ferrari Logo is ______________.
The prancing horse

Where is the Ferrari test circuit?
Fiorano

What is the approx. value of the Ferrari F1 team? [In millions]
1000 pounds

What type of engine did Ferrari use in their first racing car?
In line 4’s

Where is the main Ferrari outlet situated?
Italy

What is the colour of the F-1 Ferrari car?
Scarlet

What is the current model of Ferrari''s F-1 car?
F-320

What is the full name of Ferrari?
Scuderia Ferrari

The name of this country means ‘land of flames'' called so because of natural gas fires, which the ancient Persians worshipped as a manifestation of Ahura Mazda. What?
Azerbaijan

Founded by an Icelandic pioneer Eirikr Raudi, became the first country to leave the EEC (European Economic Community) in 1985 (as a consequence, the EEC lost half its territory). Its capital, Godthaab, has the highest rate of Veneral disease in the world, mostly thanks to traditional sexual practices. Tourists have to be taken
into the interiors by helicopter. What?

Greenland

One of Europe’s smallest countries, its major export is decorative postage stamps, its army had actually gained one man when they came back from the tyrolean wars in 1866. What?
Liechtenstein

The original ‘banana’ republic, the largest exporter of bananas in the world, with a government run for two decades by the united fruit company. Fought a brief war with a neighboring country in 1969, over a world cup football match. What?
Honduras

Bernardo O'Higgins led the liberation movement of this country. The country takes its name from its peculiar oblong shape. What?
Chile

The inhabitants of this particular, newly independent country consider Tamerlane (Timur the lame) to be their national hero. What?
Uzbekistan

World's only officially atheist country (since 1967), and before recent reforms, singing was not allowed in bars, and there were no private cars. What?
Albania

Probably the only Asian nation to defeat the British army in three successive wars, 1842, 1879 and 1921. Ruled by a tribal confederacy, which gave way to a monarchy in 1926, which gave way to a communist government in 1978, which gave way to a unique group, which now rules most of the country, in 1996. What?
Afghanistan

Africa’s oldest independent republic and the only African country never to be ruled by a foreign power, created in 1847 by freed slaves returning from America. What?
Liberia

The church of a particular country considers Pontius Pilate to be a saint. Which one?
Ethiopia